Her bir insan yaşantısında belli bir konu üzerine hayal kurar.

Hayal kurmak belli bir ölçüde normal kabul edilirken bu eylem kişileri gerçeklikten uzaklaştırılıyorsa hastalık boyutuna ulaşmış kabul edilmektedir.

Hayal kurma hastalığı, bir diğer ismiyle Maladaptive Daydreaming "hayallerin kontrolden çıkması" anlamına gelmektedir.

Hazal Kaya, “Şakir Paşa Ailesi” Dizisi Kadrosunda! Hazal Kaya, “Şakir Paşa Ailesi” Dizisi Kadrosunda!

Bu hastalığa sahip kişiler gerçek hayattan uzaklaştırıp sürekli hayal kurmaya yönelmektedirler. Hatta neredeyse hayal dünyasında yaşamaya başlarlar.

Kişiler gerçek hayattan zevk almıyor ve bir an önce hayal kurmak için fırsat kollamaya başlıyorlar. Ve bu hayal kurma eylemine çok fazla zaman, bazen saatler harcıyorlar. 

Hayal Kurma Hastalığı önemli derecede psikolojik sıkıntılara neden olurken bazı kişilerin günlük yaşamını, iş hayatını, sosyal aktivitelerini ve aile ilişkilerini olumsuz etkilemektedir.

Hastalık her yaşta ve her bireyde görülebilmektedir. Ancak stres, kaygı bozukluğu, geçmiş travmalar, zihinsel sağlık sorunları, depresyon veya dikkat eksikliği olan kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksek seyrediyor.

Hayal kurma hastalığının tam olarak neden ortaya çıktığını belirlemek bir uzmanın kapsamlı değerlendirmesi sonucu mümkün olabiliyor.

Hastalığın tedavisi genellikle altta yatan nedenin tedavisiyle mümkün olabiliyor. Ve tedaviler kişilerin şikayetlerine göre kişiselleştirilebiliyor.

Çeşitli tedavi yöntemleriyle kişiler bu hastalıktan kurtulabilir. Bu noktada hastalığın belirtileri olan kişilerin uzman yardımı almaları önem taşıyor. 

Muhabir: Furkan Erkan