Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 'Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği' hekimleri harekete geçirdi. Sağlık meslek örgütleri, Ankara’da gerçekleştirdikleri eylemde ortak basın açıklaması yaparak Sağlık Bakanlığı’na “Eziyet yönetmeliğini geri çekin” çağrısında bulundu.
14 sağlık meslek örgütünün katıldığı ortak açıklamada, Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin sorunlara çözüm olmayacağı vurgulanarak, “Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır” denildi.
Yönetmelikle işin kalitesine değil sayısına değer verildiğine dikkat çekilen açıklamada, yönetmelik yüzünden hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesinin ortadan kalkacağı, çalışma koşullarının da eziyete dönüşeceği vurgulandı.
Sağlık Çalışanlarının Talepleri
Açıklamada, Türkiye’nin ihtiyacı olan birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek için yapılması gerekenlerin belli olduğu da kaydedilerek sağlık meslek örgütlerinin talepleri;
“Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır.
Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.
Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Kadrosuz, güvencesiz bir şekilde çalışan emekçiler (gruplandırma elemanları) kadroya geçirilmelidir.
Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
Gelire katkısı yüzde 20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir” şeklinde sıralandı.
3 Gün Süreyle İş Bırakma Kararı
Taleplerin karşılanabilir olduğunu ifade eden hekimler ile sağlık çalışanları, taleplerinin yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduklarını bildirerek, ilk etapta 5-7 Kasım tarihleri arasında üç gün süreyle iş bıraktıklarını duyurdu.