Ankara’nın Sincan ilçesinde bir döküm fabrikasında çalışan Ebru Akın, erkek egemen bir sektörde başarıyla yer alarak fark yaratıyor. Meslek lisesinde bilgisayar programcılığı eğitimi alan 30 yaşındaki Akın, çeşitli sektörlerde çalıştıktan sonra CNC operatörü olarak sanayiye adım attı. Şu anda 34 erkek tornacıyla birlikte çalışan Akın, her gün tezgah başına geçerek metal ve plastik parçaları işleyip şekillendiriyor.

ASKİ’den Beypazarı’na Çıkartma: Altyapı Çalışmaları Masaya Yatırıldı ASKİ’den Beypazarı’na Çıkartma: Altyapı Çalışmaları Masaya Yatırıldı

Şaşmaz'ın Tek Kadın Motor Ustası! Hikayesi İlham Veriyor Şaşmaz'ın Tek Kadın Motor Ustası! Hikayesi İlham Veriyor

Sanayiye Giden Yol

Kırıkkale Ticaret Meslek Lisesi'nden 2021 yılında mezun olan Ebru Akın, mezuniyetinin ardından farklı sektörlerde çalıştı. Fırıncılık, tekstil ve gıda sektörlerinde deneyim kazandıktan sonra, arkadaşının önerisiyle Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi'nde torna eğitimi aldı. Burada CNC operatörlüğü konusunda uzmanlaşan Akın, farklı fabrikalarda çalıştıktan sonra Sincan Temelli’de bulunan bir döküm fabrikasına girdi.

"İşimi Severek Yapıyorum"

Tornacılığa başlamasını anlatan Akın, birçok kadının bu mesleği zor bulduğu için bıraktığını ancak kendisinin devam ettiğini söyledi.

"Arkadaşlarımla birlikte tornacılık eğitimine başladık. Ama onlar 'Bu işi erkekler yapıyor' diyerek bırakınca ben devam ettim. 3 yıldır bu mesleği yapıyorum ve işimi severek yapıyorum. İlk çalıştığım fabrikada başka kadın çalışanlar da vardı, ancak burada tek kadınım. İlk başta garipsediler ama zamanla bana alıştılar. ‘Zor olmuyor mu, neden kasiyerlik ya da sekreterlik yapmıyorsun?’ diye soranlar oldu. Ama burada olduğum kadar mutlu hissettiğim bir iş olmadı."

"Kadınlar İsterse Her İşi Başarır"

Sanayi sektöründe kadın çalışan olmanın bazı zorlukları olduğunu belirten Akın, erkek çalışma arkadaşlarının zamanla kendisine uyum sağladığını ifade etti.

"İlk başladığımda makyaj yapmam ve oje sürmem nedeniyle eleştiriler aldım. Ama zamanla herkes alıştı. Çalıştığım yerde, sanayi ortamına rağmen erkeklerin konuşmalarına dikkat ettiğini görüyorum. İlk zamanlar 'Sen neden buradasın?' gibi sorularla karşılaşsam da zamanla birbirimize alıştık. Kadın-erkek ayrımı her sektörde var ama biz istersek her şeyi başarabiliriz. Kendimi geliştirmek istiyorum ve ileride kalite kontrol alanına yönelmeyi planlıyorum. Eğer bir gün kendi iş yerimi açarsam, kadın çalışanlara daha fazla yer vermek isterim."

Sanayide kadınların daha fazla yer alması gerektiğini vurgulayan Akın, mesleğinde ilerlemeye devam edeceğini belirtiyor. Erkek egemen bir sektörde çalışmasına rağmen pes etmeyen Akın, sanayide kadın gücünü temsil etmeye devam ediyor.

Şaşmaz'ın Tek Kadın Motor Ustası! Hikayesi İlham Veriyor Şaşmaz'ın Tek Kadın Motor Ustası! Hikayesi İlham Veriyor

Kaynak: DHA