Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Japonya’da politika faizinin 2027 sonuna kadar nötr seviyeye ulaşması bekleniyor.
Japonya ekonomisi hakkında yapılan 4. madde konsültasyonu kapsamındaki denetim bulgularına göre, ülkede 30 yıl boyunca sıfıra yakın seyreden enflasyon sonrası sürdürülebilir bir ekonomik denge sinyalleri alınıyor. İki yılı aşkın bir süredir Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) yüzde 2'lik enflasyon hedefinin aşıldığı belirtilirken, iş gücü piyasasında gözlemlenen sıkılık son yılların en güçlü ücret artışlarını sağladı.
Ekonomik Büyüme Hızlanacak, Riskler Devam Ediyor
IMF'nin raporuna göre, Japonya ekonomisinin bu yıl yüzde 1,1 ve 2025 yılında yüzde 0,8 büyümesi bekleniyor. Hanehalkı gelirlerindeki artışla birlikte özel tüketimde de güçlenme öngörülüyor. Ancak küresel ekonomideki yavaşlama, jeoekonomik ayrışma, ticaret kısıtlamaları ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar büyümeyi aşağı yönlü etkileyebilecek riskler arasında yer alıyor.
IMF, reel ücretlerde yeterli artış sağlanmaması durumunda iç tüketimin zayıflayabileceği uyarısında bulundu. Ayrıca yüksek kamu borcu ve brüt finansman ihtiyacının mali sürdürülebilirliğe olan güveni azaltabileceği ifade edildi.
Kamu Borcu ve Faiz Yükü Artacak
IMF, Japonya’nın kamu borcunun kısa vadede düşmesinin beklendiğini, ancak yaşlanan nüfus ve sağlık harcamaları nedeniyle 2030’a kadar iki katına çıkacak faiz maliyetleri ile karşı karşıya kalacağını vurguladı. Raporda, bu durumun güçlü bir borç yönetim stratejisini gerekli hale getirdiği belirtildi.
Mevcut destekleyici para politikasının uygun olduğu ifade edilirken, döviz kuru rejiminin esnekliğine bağlı kalınmasının dış şokların etkisini azaltacağı kaydedildi. IMF, politika faizinin kademeli olarak nötr seviyeye çekilmesinin sürdürülebilir fiyat istikrarı için gerekli olduğunun altını çizdi.