Irak’tan Türkiye’ye geçen yıl durdurulan ve Erbil - Bağdat arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bir türlü başlatılamayan petrol ihracatı konusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın başlayacak Irak ziyaretinde önemli gündem maddelerinden biri olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirmesi beklenen Irak ziyaretinde, petrol ihracatının yeniden başlatılmasının ikili görüşmelerde önemli gündem maddelerinden biri olması bekleniyor.
Iraklı enerji uzmanları, Irak'tan Türkiye'ye petrol ihracatının yeniden başlatılmasının hem iki ülke için hem de Bağdat - Erbil ilişkileri için olumlu etkileri olacağını düşünüyor.
Enerji uzmanı Mazin es - Saad, Irak ve Türkiye arasında devam eden karşılıklı ziyaretlere işaret ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretiyle petrol ihracatı konusunun çözüme kavuşabileceğini söyledi.
"Irak ve Türkiye arasındaki olumlu hava bu konuyu (petrol sevkiyatı) birinci gündem maddesi yapabilir" diyen Saad, "Erdoğan'ın ziyaretinden iki ülke çıkarına hizmet edecek sonuçların çıkmasını umut ediyor ve bekliyoruz" diye konuştu.
Enerji uzmanı Hamza Cevahiri de Irak’ın Kerkük’ten Fişhabur’a giden petrol boru hattının onarımını tamamladığını ifade ederek, burada test amaçlı petrol sevkiyatının yapıldığını söyledi.
Cevahiri, "Petrol sevkiyatının yeniden başlaması hem Irak hem de Türkiye için iyi olacak ve iki ülke de bunu memnuniyetle karşılar. Bu konuda bir sorun görünmüyor” ifadelerini kullandı.
Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatı konusunda verdiği karar sonrası 25 Mart 2023’te Irak'tan Ceyhan Limanı'na petrol akışı durmuştu.
Erbil ve Bağdat’ın petrol ihracatı konusunda henüz anlaşmaya varamaması nedeniyle petrol ihracatı bir yıllık süreçte bir türlü yapılamamıştı.
Irak ekonomisinin bu nedenle bir yılda yaklaşık 14 milyar dolar zarar gördüğü tahmin ediliyor.