İsrail heyetinin, Gazze Şeridi'nde bir ateşkes sağlanması ve esir takası müzakereleri için yarın Katar'ın başkenti Doha'ya gideceği bildirildi. 

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth'ta yer alan habere göre, İsrail heyeti, ordu, dış istihbarat birimi Mossad ve iç istihbarat teşkilatı Şin-Bet (Şabak) yetkililerinden oluşuyor. Tel Aviv ile Hamas arasında süren esir takası ve Gazze'deki ateşkes görüşmelerinin ardından, heyet, Tel Aviv'de durum değerlendirmesi yaptı. 

Uzmanlardan oluşan bu heyet, gerçekleştirilen istişarelerin ardından yarın Doha'ya müzakerelere devam etmek üzere yola çıkacak. 

Haberde, heyetin müzakerelerde ilerleme sağlanması için arabulucularla görüşmelere devam etmesinin beklendiği belirtildi. Anlaşmanın temel noktalarındaki belirsizliklerin giderilmesi amacıyla önemli adımlar atılması planlanıyor. 

Ayrıca, heyetin Katar, Mısır ve ABD'li temsilcilerle ateşkes ve esir takası konularında devam eden görüşmeleri sürdüreceği kaydedildi. 

İsveçli Bakanlara Türkiye Yolu Göründü İsveçli Bakanlara Türkiye Yolu Göründü

Kahire'deki Görüşmeler 

Hamas ile İsrail arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasına yönelik dolaylı müzakereler, 25 Ağustos Pazar günü ABD, Katar ve Mısır'dan yetkililerin katılımıyla Kahire'de gerçekleştirilmişti. 

İsrail'in devlet televizyonu KAN, ateşkes ve esir takası görüşmeleri için Kahire'de bulunan İsrail heyetinin, görüşmelerin ardından Pazar günü ülkeye döndüğünü duyurdu. 

Haberde, ismi açıklanmayan İsrailli yetkililerin Kahire'deki müzakerelerle ilgili olarak, "Gazze'deki ateşkes görüşmelerinde bugün ilerleme sağlama şansı düşüktü" şeklinde bir değerlendirme yaptığı ifade edildi. 

Yetkililer ayrıca, "Heyet, Philadelphi Koridoru'nda bir anlaşmaya varılması için yeterli yetkiye sahip değil" şeklinde konuştu. 

Hamas'tan üst düzey bir yetkili ise ABD Başkanı Joe Biden'ın 2 Temmuz'da sunduğu ateşkes teklifine bağlı olduklarını; ancak Kahire'deki yeni teklifi, "İsrail işgalini kalıcı hale getireceği" gerekçesiyle reddettiklerini açıkladı. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail ve uluslararası kamuoyu tarafından, Hamas ile esir takası anlaşması yapmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 10 aydan uzun süredir çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 40 bini aşkın insan hayatını kaybetti. Her geçen gün derinleşen bu insanlık krizi, ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

Kaynak: AA