Güney Afrika Cumhuriyeti, İsrail’in Gazze’ye yönelik gerçekleştirdiği saldırılarla Soykırım Sözleşmesi’ne uymadığını ileri sürerek Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail aleyhine ihtiyati tedbir kararı verilmesini istemişti. Bu gelişme üzerine İsrail cephesi de söz konusu davanın reddedilmesini talep etmişti. Ancak Divan, İsrail’in isteğini geri cevirdi ve davanın esastan görülmesine karar verdi. Bu karar ise İsrail’in “soykırım” suçlamasıyla yargılanmasının önünün açıldığı anlamına geliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Değerlendirmesi
Uluslararası Adalet Divanı’nda (UAD) İsrail’in “soykırım” suçlaması ile yargılanmasının önünün açılması üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da X sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı bir paylaşım ile davaya ilişkin düşünce ve değerlendirmelerini aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, söz konusu sosyal medya paylaşımında, “Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.
Uluslararası Adalet Divanında Gazze'deki insanlık dışı saldırılarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararını değerli buluyor, memnuniyetle karşılıyorum.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) January 26, 2024
Filistinli masum sivillere yönelik işlenen savaş suçlarının cezasız kalmaması için sürecin takipçisi olmayı sürdüreceğiz.…
Güney Afrika’nın Talep Ettiği İhtiyati Tedbirler Neler?
1. İsrail’in Gazze’deki askeri hareketliliğinin ivedilikle bitirilmesi.
2. Farklı gruplar üzerinden Gazze’deki askeri faaliyetlerin ileri götürülmemesi.
3. Gazze’de Filistinlilerin soykırıma uğramaması için gereken tüm önlemlerin alınması.
4. Soykırım Sözleşmesi'nde yer alan 2. maddenin içine giren davranışlardan uzak durulması.
5. Yerlerini terk etmek durumunda kalan Filistinlilerin yurtlarına dönmesi ve kolaylıkla insani yardımlara ulaşabilmeleri.
6. Soykırım suçunu işlemiş olanların cezalandırılması.
7. Soykırım suçu işlendiğine yönelik delil toplamak için Gazze’ye giden uluslararası görevlilere zorluk çıkartılmaması.
8. Tedbirlere uygun davranıldığına ilişkin Divan’a düzenli rapor verilmesi.
9. Davayı işlemez duruma getirecek davranışlardan kaçınılması.
Bu maddelerin İsrail’i epey zora sokacağına yönelik yorumlar yapılıyor.
İsrail, Söz Konusu Kararlara Uymazsa Ne Olur?
İsrail, alınan tedbir kararlarına uymazsa davanın taraflarından olan Güney Afrika Cumhuriyeti, davayı Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyine taşıma ve gerekli adımların atılmasını talep etme hakkına sahip olacak.