İstanbul Coğrafi İşaretler Zirvesi'nin 4'üncüsü 'Yerele Değer, Dünyaya Değer' temasıyla Metro Türkiye'nin ev sahipliğinde, Türk Patent ve Marka Kurumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliği ile gerçekleşti. Kamu, siyaset ve iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı zirvede coğrafi işaret tescilli ürünlerin Türk mutfağının gelişimi ve tanıtımındaki önemi, gastronomi turizmine ve ekonomiye olan katkısı gündeme gelirken, Boğaziçi lüferi ve Safranbolu safranının da coğrafi işaret tescili verildi.

Gastronometro'da düzenlenen zirveye Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Coğrafi İşaretler Birimi Direktörü Diego Canga Fano, Endonezya İstanbul Başkonsolosu Darianto Harsono, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr.  M. Zeki Durak ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, Metro Türkiye CEO'su Sinem Türüng geldi.

Türkiye'nin farklı illerinden kooperatif temsilcileri, öğretim üyeleri, gastronomi yazarları ve Türk gastronomisinin önde gelen şefleri ise zirvede konuşmacı olarak bulundu.

Dünyanın En İyisi Biziz

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Avrupa Komisyonu Tarım ve Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğü Coğrafi İşaretler Birimi Direktörü Diego Canga Fano, Safranbolu safranının Coğrafi İşaret Tescilini onayladıklarını duyurdu. Coğrafi işaretlemenin önemini vurgulayan Fano, "Gıda konusunda dünyanın en iyisi biziz. İstanbul'un güzelliği beni büyülüyor. İklimi çok güzel. Diğer kıtalardaki insanlar bizim ürünlerimizi tüketmek istiyor. Coğrafi işaretle en üstün gıdanın en üstünü üretiyoruz. Kırsal ekonominin gelişmesi için coğrafi işareti çok önemli buluyoruz. Coğrafi işaretleme şampiyonlar ligine girmek demektir. Bu alanda yeni bir mevzuat üzerine çalışıyoruz. Bu sürdürülebilirliktir. Ürünlerin daha sürdürülebilir olmasına dikkat ediyoruz" şeklinde açıkladı.

Türkiye’nin Elma ve Elma Suyu İhracatı Büyümeye Devam Ediyor Türkiye’nin Elma ve Elma Suyu İhracatı Büyümeye Devam Ediyor

Coğrafi İşaretli Ürünlerden Oluşuyor

Fano, "Coğrafi işaret aldıktan sonra daha iyi para kazanırsınız. Fiyatınız 2 kat artar. Avrupa'da ihracatın yüzde 16'sı coğrafi işaret almış ürünlerden oluşuyor. Safranbolu safranına onay veriyoruz, temsilcilerini tebrik ediyoruz. AB ve Türkiye arasında birkaç yıl önce coğrafi işaretleme alanında anlaşma yapabiliriz diye konuşmuştuk. Ancak şimdiye kadar çok iyi gitmedi. Ama bu görüşmeleri yeniden başlatabiliriz. Başvurularınızın kalitesini artırın, bazen gelen başvurular muğlak oluyor; tekrara giriyor. Coğrafi işaret başvuruları bizim ofise yapılıyor, kalite noktasında filtreleyip getirin böylece zaman kaybı olmaz. Türkiye'de coğrafi işaretleme ile ilgili neler yapıldığını biliyorum harika bir potansiyeliniz var" ifadelerinde bulundu.

Yeni Model Geliyor

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak da "Coğrafi İşaretler Yönetişim Modeli diye bir modelin üzerinde çalışıyoruz. Sektör temsilcileriyle görüşerek bu çalışmayı olgunlaştırmayı düşünüyoruz. Önceliklerimiz arasında kaliteli ve rekabet edilebilir bir başvuru süreci geliyor. Etkin denetim sürecini de önemsiyoruz. Önümüzdeki dönemde mevzuatla ilgili yeni düzenlemeleri yapmayı ve paydaşlarımızla bu süreci daha iyi bir konuma getirmek için ciddi olarak çalışacağız" diye konuştu.

Gelecek Nesillere Aktarmak Amacımız

Etkinliğe dördüncü kez ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirten Metro Türkiye'nin CEO'su Sinem Türüng ise "Sahip olduğumuz potansiyel ile yapılabilecek birçok şey var. Metro Türkiye olarak bizim en büyük amacımız Türk mutfak kültürünü ve değerlerini korumak ve gelecek nesillere aktarmak. Bunun için de en önemli nokta, ürünü korumak. Türk mutfak kültürünün son derece zengin olduğuna inanıyoruz. Bu kültürü yaşatabilmek için öncelikle ürünlerimizi korumalıyız. Burada da coğrafi işaret büyük önem taşıyor" şeklinde ifade etti.

Coğrafi İşaret Tescili

Coğrafi İşaret tescilli ürünlerin Türk mutfağının ilerleyişine, gastronomi turizmine ve ekonomiye katkısının ön plana çıkarıldığı zirvede Türüng, "Metro Türkiye olarak, Türk mutfak kültürünü koruyup gelecek nesillere aktarma misyonumuzla yerel ve Coğrafi İşaret tescilli ürünler konusunda önemli çalışmalar yapıyoruz. Bunların başında yerli ürün sürdürülebilir olmazsa, Türk mutfağı sürdürülebilir olamaz anlayışıyla 2012 yılında başlattığımız Coğrafi İşaret Tescilli Ürünler projemiz geliyor. Bu proje ile çalışmalarımızı üreticiye ve ürüne destek, yeme içme sektörü ve şeflere destek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak olarak üç açıdan ele alıyoruz. Verimin nasıl artırılacağını, ürünün nasıl yetiştirileceğini, tohumun nasıl saklanacağını, sürdürülebilirliğin nasıl sağlanacağını anlatarak üreticileri eğitimlerle destekliyoruz. Kooperatiflerle, küçük üreticilerle ve kadın girişimcilerle çalışıyor, alım garantisi sunuyor, ihracat konusunda da yol gösteriyoruz. " şeklinde aktardı.

Türüng, "Şeflerimiz bizimle onlar da bu süreçte önemli rol oynuyor. Özellikle kamuoyunda bilinirliliği artırmak için onlara rol düşüyor. Artık menülerimizde sarımsak yerine Taşköprü sarımsağı, incir yerine Bursa siyah inciri yazıyorsa bilinirlikleri ve kimlikleri pekişmiş oluyor. Önce konuklarımızda bu bilinci yaratmak daha sonra da kamuoyuna yaymak için bugün bir aradayız" ifadelerine yer verdi.

Coğrafi İşaret Belgesini Aldı

Coğrafi İşaret tescili almaya hak kazanan Boğaziçi lüferinin belgesinin verildiği zirvede, sürdürülebilir balıkçılığın önemine dikkat çeken Sinem Türüng, "Boğaziçi lüferinin tescil almasını biz de uzun süredir takip ediyorduk. İstanbul'un simgesi haline gelen lüferi gelecek nesillerin de tadabilmesi için sorumlu avcılık yöntemleri uygulanmalı. Metro Türkiye olarak 10 yılı aşkın süredir raflarımızda çinekop ve sarı kanata yer vermiyor, 24 santimin altında lüferi raflarımızda bulundurmuyoruz" dedi.

Kaynak: DHA