“Zamansız Meraklar” sergisindeki çalışmalar, dijital kültüre odaklanmasıyla dikkatleri üstüne çekiyor. Sergide özgün unsurlar barındıran ve deneysel bakış açısını koruyarak üretimlerinde yenilik gösteren sanatçıları buluşturuyor.

Sergi, hayatımıza büyük etkileri olan dijital dönüşümü, bu sürece tanık olan sanatçıların bakış açısıyla yorumluyor. Serginin küratörlüğünü Ümit Mesci'nin üstlendiği biliniyor. Mesci sergi hakkında; “Özellikle genç sanatçıların üretimlerine katkı sağlayan ‘Zamansız Meraklar’daki yapıtlar, tarih boyunca sanat üretiminde öne çıkan doğa, tarih, mimarlık, kent, kimlik ve toplum gibi konuları merkezine alıyor. Dijital kültürün etkilerini yansıtan çalışmalar, sanat tarihinin ilk dönemlerinden bugüne bir bütün olarak takip edilebilen bir anlatım zincirinin günümüzdeki halkası olarak inceleniyor” dedi. Sergide, dijital kültürü araştırmalarının doğal bir unsuru ve yeni teknolojileri öncelik olarak belirleyen 16 sanatçı, sanatçı ikilisi ve sanatçı kolektifinin çalışmaları bulunuyor.

Sanat tarihini bugünden geleceğe taşıyacağı düşünülen bu yapıtlar sanatın temel sorularını gündeme alıyor. “Zamansız Meraklar” genelde çevrimiçi kanallarda ve dijital uygulamalarda gördüğümüz üretim biçimleriyle birlikte çeşitli imge ve ifadeleri, farklı yöntemlerle ele alan sanatçıların yapıtlarıyla müze içinde ziyarete açıyor. Küratörlüğünü Ümit Mesci ve Nilay Dursun’un üstlendiği sergi, Cem A., Atıf Akın, Ozan Atalan, Kerem Ozan Bayraktar, Mehmet Berk Bostancı, Cihad Caner, Yasin Arıbuğa-Toprak Fırat, Beste İleri, Alican İnal, Yelta Köm, Ebru Kurbak, Oddviz, Özcan Saraç, Ahmet Rüstem Ekici-Hakan Sorar, Meltem Şahin ve Berkay Tuncay’ın fiziksel ve dijital sanat mecralarını kullanan çalışmaları bulunuyor. Küratör Mesci sergiyle ilgili bilgi vererek şunları söyledi; “Sergi, dijitalleşmenin olanak tanıdığı ifade tekniklerinin, sanatçıların farklı temalara ilişkin bakış açılarını nasıl dönüştürdüğünü kayıt altına almayı amaçlıyor. Mutlak sonuçlara ulaşmaya değil sorgulamaya ve soru sormaya odaklanan sergi, sanatçıların araştırma ve anlatımlarındaki özgün unsurları görünür kılıyor".

Rüyada Ütü Görmek Ne Anlama Gelir? Rüyada Ütü Görmek Ne Anlama Gelir?

İstanbul Modern ve Kültür Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilen projelerin sergiyi etkilediğini ifade eden Nilay Dursun, müzenin bu projey dolayısıyla farklı disiplinlerdeki üretimleri sürdüren genç sanatçıları dijital üretimler odağında buluşturduğunau ifade etti. Dursun sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni müze binamızın açılış hazırlıkları sürerken hayata geçirdiğimiz program, İstanbul Modern’in genç sanatçılarla hayata geçireceği çok yönlü çalışmaların başlangıcı niteliğindeydi. Program süresince katılımcılar tarafından hazırlanan ve müzenin bulunduğu bölge başta olmak üzere İstanbul’a odaklanan projeler de sergi kapsamında değerlendirildi. Ödül kazanarak üretim desteği alan projeler arasından Yasin Arıbuğa-Toprak Fırat’a ait “Rastlantı” ile Beste İleri’nin “SENTIMAP Istanbul” adlı çalışmalarını ilk defa bu sergide izleyiciye sunuyoruz”.

Kaynak: DHA