BETÜL DEMİR

Kutsal Melek Kalesi, Roma'daki Adriano Parkı'nda yer alan yuvarlak bir yapıdır. Kale’ye ayrıca Sant Angelo Kalesi, Sant’Angelo, Melekler kalesi ve Hadrian Mozolesi de denilmektedir. Kale, Roma’yı ziyaret eden turistlerin en gözde uğrak yeridir. Tiber Nehri’nin kenarında inşa edilen kale kendi döneminin Roma’da bulanan en yüksek yapısıdır.

Kutsal Melek Kalesi’nin Tarihi Nedir?

Kale, 135 yılında Roma İmparatoru Hadrianus tarafından, ölümünden sonra anıt mezar olarak kullanılmak üzere yaptırılmaya başlanır. Kale’nin yapımı bitmeden İmparator Hadrianus yaşamını yitirir. Daha sonrasında yapıyı, 139 yılında İmparator Antoninus Pius tamamlar. Hadrianus, karısı Vibia Sabina ve ilk oğlu Lucius Aelius’un külleri buraya gömülür. 

Kale 217 yılına kadar Antonia ailesi için anıt mezar olarak kullanılır. 270 yıllarında kale’nin mozolesi ile Aurelian duvarı birleştirilir. Sonrasında mozole kale görüntüsüne bürünmeye başlar. 401 yılında ise tamamen askeri bir kale görümüne gelir.

Nanoteknoloji Nedir ve Hangi Ürünlerde Karşımıza Çıkar? Nanoteknoloji Nedir ve Hangi Ürünlerde Karşımıza Çıkar?

590 yılında Roma’da veba salgını başlar. Papa Gregory veba salgının bitişinin anısına kale’nin tepesine Mikail heykeli diker. Mermer olarak yapılan bu heykel 1753 yılında bronz olarak tekrardan yapılır.

Kale’de ayrıca Vatikan’a kadar uzanan bir tünel bulunur. Bu tünel papa Nicholas tarafından 11. yy’da yapılır. Tünel, 754 yılında Papalık Devleti tarafından kale ve hapishane olarak kullanılır.

1901 yılında kale askeri yönetimden çıkartılıp, iç ve dış restorasyonu yapılmaya başlanır. Günümüzde ise ulusal bir müze olarak hizmet vermeyi sürdürür.

Kutsal Melek Kalesi’nin Mimarisi

Melek Kalesi, 64 metre çapa sahiptir. Yapının yükseklik ölçüsü 48 metredir. Sur yüksekliği ise 160 metredir. Bina yapısal olarak silindirik olarak yapılmıştır. Buna rağmen binanın bodrum kısmı dörtgen bir yapıya sahiptir.

Kale mimari olarak 7 parçaya ayrılmaktadır. Birinci parça en alt katta bulunan iç avludur. Yapı olarak dörtgen olan kale duvarlarını içine alan yuvarlak çember bu salonda başlamaktadır. İkinci parçada kale etrafında bulunan dört adet sur'a gidilmektedir. Ekstra olarak Vatikan’a açılan tünel de bu katta başlamaktadır. Üçüncü parça ise kaleye inşa edilen hapishaneler bulunmaktadır. Dördüncü parçada özel alanlar bulunmaktadır. Ayrıca bu katta ünlü heykeltraş Michelangelo tarafından yapılan melek heykeli de bulunmaktadır.  Altıncı parçada hazine odası bulunmaktadır. En son kat olan yedinci parçada ise yuvarlak oda ve başmelek Mikail heykeli bulunmaktadır.

Cem Sultan

Kale toplam 58 odadan oluşur. Geçmişte hapishane olarak kullanılan bu yapı Osmanlı Devleti içinde önemli bir yere sahiptir. Fatih Sultan Mehmet, 1481 yılında vefat ettiğinde oğlu Bayezid tahta oturur. Sultan Bayezid’in Cem adında bir kardeşi bulunur. Cem Sultan kardeşi Sultan Bayezid’e savaş açarak tahtı ele geçirmeye çalışır. Savaşı kaybeden Cem Sultan Osmanlı devletinden çıkarak Rodos’a gider. 13 yıl boyunca Rodos, Roma ve Fransa’da yaşar. Bu süre zarfına Papa tarafından Osmanlı devletine karşı bir tehdit olarak kullanır. Cem Sultan, 5 yıl boyunca Kutsal Melek Kalesi’nde rehin olarak tutulur.

1495 yılının Şubat ayında Fransa Kralı Sekizinci Charles’ın rehinesi olarak yaşamını yitirir.

Editör: Betül Demir