Sözcük manası 'hane halkı finans günlüğü' olan Kakeibo, Japonların 1904 yılından beri kullandığı geleneksel bir tasarruf yöntemidir. Japonlar, bu yöntem ile hane halkı bütçesinde %35’e kadar tasarruf sağlanabileceğine inanırlar. Kakeibo geleneğinin temeli ise gider gözlemi yapmaya ve aylık planlar belirlemeye dayanmaktadır. Söz konusu yöntemin şöhreti zaman içinde Japonya sınırlarını aşmış ve tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başarmıştır.  

Sahte Döviz Krizi: TCMB ve TBB’den Peş Peşe Açıklama Sahte Döviz Krizi: TCMB ve TBB’den Peş Peşe Açıklama

Her masrafın ve hedefin yazılmasına dayanan Kakeibo ile tasarruf yapmanın ve birikimlere katkı sağlamanın bazı mühim adımları bulunmaktadır. Her adımda bir soruya yanıt verilen söz konusu tasarruf yönteminde haftalık ve aylık periyotlarla ilerlenir.

Tasarruf için Ortaya Konması Gereken Sorular 

Japonların geleneksel tasarruf yönteminde öncelikle değerlendirilebilecek para miktarının ne kadar olduğu sualinin cevaplanması gerekmektedir. Ay başında sabit gelir ve giderler yazılır. Aradaki fark ile o ay için geriye ne kadar para kalacağı tespit edilir. Buradaki en önemli husus hem gelir hem de giderleri ayrıntılı ve isabetli bir şekilde hesaplamak ve sonucu mutlaka yazmaktır.

İkinci soru ise ne kadar birikim yapılmak istendiğidir. Bu aylık birikim hedefi belirlemek için yapılır ve geriye bu birikime ulaşabilmek için aylık harcama limitinin konulması kalır. Hedeflenen birikime ulaşmak için tüketimde disiplinli davranarak limitlere sağdık kalmak mühimdir.

Bir diğer önemli sual de aylık ne kadar para harcandığıdır. Harcamalar kategorilere ayrılarak not alınır. Temel ihtiyaçlar; gıda, sağlık, eğitim, ulaşım ve varsa çocuklar için yapılan harcamalar bu kategoriye girer. Dışarda yemek ve alışveriş ise ‘opsiyonel’ kategorisine not edilirken, kitap, müzik, gösteriler, filmler ve dergiler için yapılan harcamalar ise ‘kültür’ başlığı altına yazılır.

Tüm bunlar belirlendikten sonra sıra dördüncü soruya gelir. 'Bir sonraki ay değiştirilmesi gerekenler hangileridir?' Bu soru, ay sonunda ilk 3 sorunun cevaplarının yazdığı notları inceleyerek ortaya konulur ve hedeflerin ne kadar gerçekleştirildiğine bakılır.

Japon halkının çoğu, bu yöntemin disiplinli bir şekilde uygulanması durumunda istenilen tasarrufun sağlanacağına inanır.

Muhabir: Utku Kabakcı