Kahve Falı Nasıl Bakılır?

Bir fincan Türk kahvesi içildikten sonra, fincan tabağa, dibindeki telveyle beraber ters çevrilerek konur. Bu şekilde fincan tamamen soğuyana kadar beklenir. Ters çevrilmiş fincanın üzerine tercihe bağlı olarak metal bir nesnenin konulması da fincanın daha hızlı soğumasına yardımcı olur.

Fincan soğuduktan sonra tabaktan kaldırılır. Ve tabağa doğru akan telvelerin şekilleri yorumlanır. İnce bir ayrıntıyı da unutmamak gerek. Fincanı tabaktan kaldırmadan önce bir dilek tutulur. Eğer fincan ve tabak birbirine yapışır da kalkmazsa bu, dileğin kabul olacağı anlamına gelir. Birbirinden ayrılmayan fincanın falına da güzel enerjinin bozulmaması için bakılmaması önerilir. Fincan ve tabak birbirinden ayrılıyorsa, dönelim fal bakma işine.

Fincanda çıkan simgeler belirli durum veya olayları temsil etmektedir. Simgeler yorumlandıktan sonra, tabak da fincana akıtılır ve tabakta çıkan simgeler de yorumlanır. Fal böyle bakılır.

Kahve Falının Hikâyesi

Kahve falının çıkış hikâyesi ise Osmanlı Dönemi’ne dayanır. Rivayete göre, Osmanlı’da sarayda yaşayan cariyelerin dedikodu yapması ve birbirleriyle kavga etmesi yasaktır. Hatta birbirlerini sevmeyenler, fincana bakarak birbirlerini çeşitli hayvanlara bile benzetirler.

Osmanlı cariyeleri, haremin katı kuralları karşısında eğlenmek ve dedikodu yapmak için kahve falını kullanırlar.

Hasankeyf'te 4. Su, Doğa Sporları ve Turizm Festivali! Hasankeyf'te 4. Su, Doğa Sporları ve Turizm Festivali!

Böylece, birbirlerine söylemeyecekleri her lafı, duydukları her dedikoduyu birbirlerine aktarabilirler. İşte cariyelerin bu söylemlerinin zamanla kahve falına dönüştüğü söylenir. Hatta yapılan araştırmalara göre, kahve falı yalnızca Türk toplumlarında görülmektedir.

Kaynak: Ebrar Çelik