Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, Silivri açıklarında meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki deprem sonrası bir basın toplantısı düzenledi. Enstitü Müdürü Prof. Dr. Nurcan Meral Özel, “6,1 büyüklüğündeki bir depremin etkisi 1,5 ila 2 ay boyunca sürebilir” diyerek olası artçı sarsıntılar konusunda uyardı.

Depremin ardından, Kandilli Rasathanesi'ndeki Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme Merkezi’nde gazetecilerin karşısına çıkan Prof. Dr. Özel, görseller eşliğinde yaptığı sunumda, sarsıntının 2019 yılında meydana gelen Silivri depreminden biraz daha güneye kayarak, fakat aynı boylam üzerinde gerçekleştiğini aktardı.

Prof. Dr. Özel, gün içinde yaklaşık 100’e yakın depremin kaydedildiğini ve “İki büyük artçı sarsıntı yaşandı. Bu durum, enerjinin boşaldığını gösterdiği için olumlu bir işaret. Biri 5,1, diğeri ise 5,2 büyüklüğündeydi. Ayrıca 10 civarında 4’ün üzerinde deprem meydana geldi” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da Gece Yarısı Korkutan Deprem: Silivri 3,7 ile Sarsıldı İstanbul’da Gece Yarısı Korkutan Deprem: Silivri 3,7 ile Sarsıldı

Sarsıntının, Orta Marmara ve Kumburgaz Fay Hattı’nın tam ortasında oluştuğunu belirten Özel, depremlerin yaklaşık 10-12 kilometrelik bir alanda yoğunlaştığını ve izleme çalışmalarının dikkatle sürdürüldüğünü söyledi.

Marmara Denizi’ndeki geçmiş depremler hakkında elimizde net veriler bulunmadığını ifade eden Özel, bu belirsizliğin gelecekteki depremleri tahmin etmeyi zorlaştırdığını vurguladı. Deniz tabanında gerçekleşen tüm hareketliliği yakından takip ettiklerini belirten Özel, “Bugün ayrıca deniz seviyesinde dalgalanmalar da tespit ettik” dedi.

Erken uyarı sistemine dair de bilgi veren Özel, Marmara bölgesine özel geliştirilen sistemin bu deprem sırasında başarıyla çalıştığını ve bu durumun umut verici olduğunu söyledi.

"Denizde 8, Karada ise 4-5 Büyüklüğünde Hissedildi"

Toplantının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, bir gazetecinin “Gelecekteki depremler yine bu bölgede mi olacak?” sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

“Kumburgaz ve Orta Marmara segmentleri arasında, yaklaşık 10-12 kilometrelik bir alanda sismik hareketlilik gözlemliyoruz. Şu anda sarsıntılar bu bölgede yoğunlaşmış durumda. Elbette Kumburgaz ve Adalar fayında stres birikimi olduğunu biliyoruz ve bunu sık sık dile getiriyoruz.”

Depremin deniz merkezli olduğunu belirten Özel, şiddetinin açıkta 8, karada ise 4 ile 5 arasında ölçüldüğünü kaydetti. 2019 yılında gerçekleşen 5,9 büyüklüğündeki depremin artçılarının yaklaşık 1,5 ay boyunca sürdüğünü hatırlatan Özel, “Bugünkü deprem sonrası 5’ten büyük iki artçı yaşandı. 6,1 büyüklüğündeki bir depremin etkisi haftalarca devam edebilir. Ancak denizde gerçekleştiği için kıyılarda ne kadar hissedildiği değişkenlik gösterebilir. Kara üzerinde bu artçıları hissetmek daha zor olabilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA