Güneş’in sarısıyla ahenk içinde bütünleşen, insanın içini huzurla dolduran kanola çiçekleri hem çiftçilerimize geçim kaynağı sağlıyor hem de adeta görsel resital sunuyor.
Kanola, bitkisel yağ kaynağı olarak yetiştirilen bir tarım ürünüdür. Ayçiçeği, soya gibi Türkiye’de en fazla ekimi yapılan yağlı tohumlu bitkiler arasında 3’üncü sırada yer alır. Dünyada en fazla kanola Çin, Hindistan, Kanada, Polonya, Fransa, Pakistan gibi ülkelerde üretiliyor. Kanola, biyodizel yapımında da kullanılıyor. Bu sayede ülkemizin bir diğer dış ihtiyacı olan petrol konusunda da ekonomiye çözüm alternatifi sunuyor.
Yağca zengin küçük siyah tohumlara sahip olan Kanola bitkisi, ismini ilk yetiştirildiği yer olan Kanada’nın İngilizce isminden almıştır. Bu bitki Türkiye’de ilk defa 1960’lı yıllarda yetiştirilmeye başlanmış, takip eden yıllarda üretim miktarları ve ekim alanlarında yıldan yıla değişimler söz konusu olmuştur.
Kanola Bitkisi Nedir?
Kanola yağı uzun yıllar insan sağlığı için zararlı olduğu düşünülerek endüstride motor parçalarının yağlanması için tercih edilmiştir. Zararlı içerikler barındırmayan yeni bir tür üretildiğinde insanlar tarafından yemeklik yağ olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kanola yağı üzerine yapılan araştırmalarda diğer yemeklik yağlara göre daha az doymuş yağ içeriği sayesinde kalp damar hastalıklarına faydalı olduğu bulunmuştur. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı olduğu için kızartma ve derin yağ için kullanılabilmektedir.
Kanola Yağı
Kanola yağı, hardal familyasından olan kanola bitkisinin tohumları sıkılarak elde edilir. Antioksidan özelliği taşımaktadır. Kozmetik sektöründe, ruj ve dudak bakım ürünlerinin içeriğinde kullanılmaktadır.
Kanola yağı içerdiği “omega-3”, “omega-6”, “e vitamini”, “oleik asit”, “linoleik asit” sayesinde oldukça besleyici ve sağlığa yararlıdır. Yapılan çalışmalarda kalp, böbrek, mide ve bağırsak sağlığı üzerinde olumlu etkileri görülmüştür. Diyabetin iyileştirilmesinde de faydalıdır. Kanola yağı belirgin bir tada sahip olmadığı için yemeklere, salatalara rahatlıkla eklenebilir.
Kanola Yağı Ne İşe Yarar?
Kanola yağı içerisinde pek çok faydalı içerik barındırır. Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır. Kanola yağı antikanser özelliktedir. Bu özelliğiyle hasarlı hücrelerin ortadan kaldırılması ve yeni hücrelerin oluşturulmasına yardımcıdır. Yaşlanmayla birlikte vücutta gelişen hasarların en aza indirgenmesini sağlar. Barındırdığı E ve K vitamini yaşlanmanın oluşturduğu kötü etkilerin hafifletilmesine faydalıdır. Eklem ve kaslardaki hassasiyet, ağrı, zorlanma gibi sorunların önüne geçerek daha kaliteli yaş almaya yardımcı olur.
Kanola yağı rutin beslenmeye eklenerek kronik hastalıkların oluşma riskini azaltır. Diyabet, böbrek yetmezliği, mide rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki gösterir. Kolesterolü diğer yemeklik yağlara oranla daha az arttırmaktadır. İçeriğinde sindirim sisteminden kolesterolün emilimini kısıtlayan fitostreller içerir. Diyabet hastalarının şeker düzeylerinin dengelenmesini sağlar. Karaciğer hastalıklarının iyileşmesine yardımcıdır ve karaciğeri korur.
Kanola yağı, badem yağı, biberiye yağı gibi bazı yağlarla karıştırılarak duşta ıslak saça uygulanır. 10-15 dakika bekletilir ve durulanır. Saçı besleyerek uzamasını hızlandırır. Saç ve saç derisini nemlendirir. Saç diplerindeki kuruluğu ve pul pul dökülmeyi azaltmaya yardımcıdır. Besleyici ve nemlendirici özelliği vardır.
Kanola yağı düşük kolesterol içerdiğinden kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Obezite hastalarının beslenmelerinde, özellikle diyetlerde güvenle tercih edilebilir.
Kanola Yağı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüketilen tüm gıda ve ürünlerin bizlere faydası olabildiği gibi yanlış kullanımla zararları olabilmektedir. Kanola yağının yan ürünü olan hardal gazı yüksek miktarda kullanımlarda zehir etkisi gösterebilir. Zihinsel ve psikolojik sorunları olan kişilerde günlük olarak kanola yağı tüketilmesi bilişsel sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.
Vücuda alınan yüksek miktarda omega-3 pıhtılaşma problemlerine ve kanamaların daha uzun sürmesine neden olabilir. Kan sulandırıcı ilaç kullanan kişiler kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalı.
Kanola yağı az miktarda erüsik asit içerir. Küçük miktarlarda herhangi bir zararı olmasa da ergenlik dönemindeki gençlerde ve çocuklarda tüketimi denetlenmeli ve kısıtlanmalıdır. Kanola yağının yüksek miktarlarda kullanılması damar tıkanıklığına yol açabileceğinden özellikle kalp hastaları tarafından dikkatli kullanılmalıdır.
Kanola yağı kullanmadan önce doktorlarına danışmaları daha doğru olacaktır.