Kapadokya'nın verimli topraklarında yetişen üzümlerden elde edilen ürünler, yeni bir dernek aracılığıyla Avrupa'nın farklı noktalarına gönderilmeye başlandı. Kapadokya Geleneksel Bağcılığı ve Yerli Üzümleri Koruma Yaşatma Derneği’nin başkanı Hacer Özkaya, bölgenin özellikle Nevşehir ve Aksaray’ı kapsayan zengin bağcılık geleneğine dikkat çekti.

Hedef, Yerli Üzüm Çeşitlerini Korumak!

Özkaya, "Amacımız, yerli üzüm çeşitlerini korumak, ekonomiye katkıda bulunmak ve üreticilerimizi desteklemek" dedi. Şu anda beş çeşit pekmez ürettiklerini belirten Özkaya, Kalecik Karası, Keten Gömlek, Taş ve karışık üzümlerden pekmezler hazırladıklarını söyledi. Güneşte bekleterek ürettikleri pekmezlerin yanı sıra, sirke ve üzüm suyu gibi ürünler de mevcut. İlk siparişlerini Almanya'ya gönderdiklerini, ardından Hollanda, Danimarka ve İtalya'dan da talepler aldıklarını sözlerine ekledi.

“Toprak Yapısı ve İklim Çok Elverişli”

Dernek üyesi ve Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgut Cabaroğlu, Kapadokya'nın benzersiz toprak yapısının ve ikliminin üzüm yetiştiriciliği için çok elverişli olduğunu vurguladı. Volkanik toprakların mineral açısından zengin olduğunu ifade eden Cabaroğlu, bu özelliklerin üzümün kalitesine büyük katkı sağladığını belirtti. "Amacımız, bu topraklarda yetişen endemik üzüm çeşitlerini gelecek nesillere aktarmak" ifadelerini kullandı.

S&P Küresel Ekonomi için 2025 Büyüme Tahminini Paylaştı S&P Küresel Ekonomi için 2025 Büyüme Tahminini Paylaştı

Üzümler, “Cennet Meyvesi” Olarak Adlandırılıyor

Kapadokya'daki üzümlerin "cennet meyvesi" olarak adlandırıldığını dile getiren Cabaroğlu, "Üzüm, kışın yakacak, baharda sarma, pekmez ve sirke gibi birçok üründe kullanılıyor. Bu kadar çok yönlü kullanılabilen bir meyve olduğu için bu adı almış” dedi.

Son yıllarda Avrupa’da doğal ürünlere olan ilginin arttığını vurgulayan Cabaroğlu, bu fırsattan yararlanarak bölgenin zenginliklerini tanıtmak istediklerini belirtti.

Kaynak: AA