SİBEL BAY
Batıl inançların en eskisi ve en kalıcı olanı, kara kediyle yollarının kesişmesinin kötü şans getireceğidir. Kara kediler aynı zamanda modern Cadılar Bayramı sembollerine de katılmıştır ve bu da onlara ürkütücü olma konusunda bir itibar kazandırmıştır.
Kara Kedilere Yönelik Batıl İnançlarının Kökenleri
İnsanlar ve kediler arasındaki bağlantıların izi dünyanın en eski uygarlıklarından bazılarına, özellikle de kedilerin ilahi semboller olarak kabul edildiği eski Mısır'a kadar uzanabilir. Kediler aynı zamanda Yunan mitolojisinde de yer almıştır. Özellikle de büyü, büyücülük, Avrupa folkloruna göre bir cadıya yardım eden doğaüstü bir yaratık olarak nitelendirilmiştir.
Kediler, şeytanla olan ilk ilişkilerinin yanı sıra, Ortaçağ Avrupa'sındaki cadılarla da ayrılmaz bir şekilde bağlantılı hale gelmiştir. Wiccan rahibesi ve yazar Cerridwen Fallingstar'a göre cadılar, Avrupa'nın Hıristiyanlık öncesi pagan uygulayıcılarıydı.
Fallingstar, "Cadılar, bitkilere ve hayvanlara derin saygı göstererek doğal dünyayı onurlandırdı" demiştir. “Bu nedenle insan ve hayvan arasındaki sevgi şeytani olarak görülmeye başlandı ve kedileriyle yaşayan yaşlı kadınlar şüpheli olarak görülmeye başlandı.”
Ancak ilk Hıristiyanların korktuğu şey yalnızca cadılar, kediler ve şeytan arasında kurdukları bağlantı değildi. Büyücülükle suçlanan kadınlar gibi kediler de otoriteye karşı saygısızlık gösterme eğiliminde görülüyorlardı. Fallingstar bunun neden gerçekleştiğinin tam olarak belli olmadığını söylese de, bir noktada cadıların kedilerle eşleşmesi daraltılarak kara kedilere dönüştü.
Toledo Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı doçenti Daniel Compora, kara kedileri çevreleyen korku ve onların büyücülükle olan ilişkisinin kısa sürede her yere yayıldığını ifade etmiştir. Bununla birlikte kısa bir süre içerisinde insanlar, cadıların ve kara kedilerin aslında ruhani bir varlık olduklarını ve tanıdıklarının bedenlerine bürünebildiklerini düşünmüşlerdir.
Halk bilimci ve sanatçı Phoebe Millerwhite, Orta Çağ Avrupa'sında şeytan ve cadıların kara kedi şeklini alabileceği inancı göz önüne alındığında, onların yollarının kesiştiği batıl inancın gelişmesinin mantıklı olduğunu söylemiştir. "Bu nedenle, yolunuza çıkan kara kedi pekâlâ bir cadının görevi olabilir. Kolaylıkla kılık değiştirmiş şeytan da olabilir ve kimsenin yolu şeytanla kesişmek istemez. Bu, yolunuza çıkan kara bir kedinin neden kötü bir alamet olarak görüldüğünü açıklıyor" diye belirtmiştir.
Vebayı Yaymakla Suçlanan Kediler
Compora, Ortaçağ'da kötülükle olan ilişkileri göz önüne alındığında kedilerin öldürülmesinin alışılmadık bir durum olmadığını söylemiştir. Hatta bazı insanlar o dönem meydana gelen vebanın kediler tarafından yayıldığını dahi düşünmüşlerdir.