Karabük’ün Eskipazar ilçesindeki Hadrianopolis Antik Kenti’nde süren arkeolojik kazı çalışmalarında, Hz. Süleyman’ın at üzerinde elinde mızrakla şeytanı mızrakladığı betimlemeye sahip, nadir bir kolye ucu bulundu. Milattan sonra 5. yüzyıla tarihlenen bu özel buluntu, üzerindeki “Rabb’imiz kötülüğü yendi” yazısıyla dikkat çekiyor.
Kazı Başkanı ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, "Bu kolyenin Anadolu arkeolojisinde benzeri yok. İlk defa böyle bir eserle karşılaşıyoruz. Hz. Süleyman’ın antik bir amulet ya da muska üzerinde betimlenmesi, onun semavi dinlerdeki önemini bir kez daha gözler önüne seriyor" dedi.
Budaklar köyünde yer alan Hadrianopolis, milattan önce 1. yüzyılda kuruldu ve milattan sonra 8. yüzyıla kadar kesintisiz bir yerleşim alanı olarak kullanıldı. Çalışmaların başında olan Doç. Dr. Çelikbaş, “Kolye ucunda Hz. Süleyman’ın at üzerinde şeytanı mızrakladığı bir betim ve 'Rabb’imiz kötülüğü yendi' yazısı bulunuyor. Arkasında ise dört meleğin isimleri yer alıyor. Hadrianopolis’in askeri bir önemi olduğu gibi, Hz. Süleyman’ın atlara ve ordulara olan ilgisini de göz önünde bulundurduğumuzda, buradaki süvariler için bu kolyenin koruyucu bir anlam taşıdığını düşünüyoruz” dedi.
Eşsiz Bir Eserin Keşfi
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, eserin Anadolu coğrafyasında örneğine rastlanmamış bir niteliğe sahip olduğuna dikkat çekerek, “Bu kolye ucunun bir benzeri yalnızca Kudüs’te bulunmuş. Bu durum, Hadrianopolis’in erken Bizans döneminde bir din merkezi olarak önemli bir yere sahip olduğunu gösteriyor. Kazı esnasında elde edilen bulgular ve kolyedeki yazı tipleri, eserin milattan sonra 5. yüzyıla ait olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.