KEİPA Türkiye Delegasyonu Başkanı Fatih Dönmez, bir otelde gerçekleşen programın açılışında, toplantıyla bölgede ekonomik işbirliğini ve rekabet gücünü artıracak somut eylem ve girişimlere yaklaşacaklarına inandığını ifade etti.
Karadeniz coğrafyasının günümüzde pek çok savaşa de tanıklık etmesi bölgedeki zengin yer altı kaynaklarından dolayı olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle bölgedeki işbirliği çalışmalarının ve bölgedeki barış ortamının öneminin vurgulandığı görülmektedir. Dönmez'in konuşmalarında da bu konu başlıklarının izlerini sürmek mümkün.
Dönmez, enerji güvenliği başta olmak üzere işbirliğini bütüncül ve kapsamlı strateji temelinde ve ortak hedefler çerçevesinde geliştirmeyi amaçlamaları gerektiğinin altını çizdi.
Karadeniz bölgesinin, enerji kaynakları, ticaret rotaları ve coğrafi konumu nedeniyle jeostratejik ve jeopolitik açıdan büyük öneme sahip olduğunu vurgulayan Dönmez; "Ancak bölgedeki artan gerilimler ve tansiyonlar, çeşitli ülkeler arasında rekabetin de artmasına neden olmakta, bölgedeki istikrarı ve güvenliği tehdit etmeye devam etmektedir. Bu nedenle üye ülkeler arasındaki ikili ilişkilerin güçlü tutulması, birlik gücümüzü korumak için hayati önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.
Dönmez, imkanların ve meydan okumaların küreselleştiği, ülkelerin aynı anda ele alması gereken konuların nitelik ve niceliğinin benzersizleştiği ve hiçbir devletin karşı karşıya olduğu sorunların üstesinden yalnız başına gelemeyeceği bir dönemi yaşadıklarını belirtti.
Birçok eski ve yeni nesil meseleyle karşı karşıya olduklarını bildiren Dönmez; "Tarihte siyasetin, sosyolojinin ve ekonominin bu kadar hızlı ve derinden dönüştüğü, kırılganlaştığı, hukukun yaşanan dönüşümlerin hızına yetişmede bu kadar çaresiz kaldığı bir dönem herhalde yaşanmamıştır" değerlendirmelerini paylaştı.
Müzakere Vurgusu
Dönmez, başta doğal gaz olmak üzere zengin enerji kaynaklarına sahip olan Karadeniz bölgesinin, bu tehdit ve dönüşümlerden en derinden etkilenen coğrafyaların başında geldiğine değindi. Türkiye olarak bölgedeki barış ve huzurun koşulsuz tesisi için ellerinden geleni ve daha fazlasını yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Ukrayna'da devam eden savaşın bölge ve ötesi açısından endişe yaratmaya devam ettiğini, olumsuz etkilerini gün geçtikçe artırdığını anlatan Dönmez; "Savaşın müzakere yoluyla çözümü dışında hiçbir alternatif çözüm mümkün değildir. Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü güvence altına alan adil barışın ancak diplomasi yoluyla sağlanabileceğine ilişkin görüşümüzü koruyoruz. Ukrayna Devlet Başkanı (Volodimir) Zelenskiy'nin barış planını prensipte desteklemekle birlikte, Rusya'nın dışlandığı üst düzey bir toplantının pek anlamı olmadığı hususunu da ifade etmek isteriz. Tüm ilgili taraflardan, ülkemizin diplomatik çabalarının devamını sağlamak için yardımcı olmalarını talep ediyoruz" dedi.
Dönmez, bölgesel güvenlik açısından önemli bir diğer konunun da Güney Kafkasya'da kalıcı barış ve istikrarın sağlanması olduğunu, İkinci Karabağ Savaşı'nın sona ermesinin bu hedefe ulaşmak için önemli bir fırsat sunduğunu bildirdi.
Azerbaycan ile Ermenistan arasında barış anlaşmasının henüz imzalanmamasının, bölgede kapsamlı çözümün önündeki temel engel olduğunu vurgulayan Dönmez; "Her iki tarafı da taslak metindeki karşılıklı görüş ayrılıklarını aşarak anlaşmayı bir an önce imzalamaya teşvik ediyoruz. Öte yandan ABD, AB ve bazı batılı ülkelerin Azerbaycan-Ermenistan ihtilafına yönelik sergilediği dengesiz ve bir tarafı kayıran, diğer tarafın endişelerini göz ardı eden tutumundan da memnun değiliz. Bu tutum, Güney Kafkasya'daki sorunların çözümünün temeli olması gereken tarafsızlık ve kapsayıcılık ilkelerine de zarar vermektedir ve devam eden barış sürecini daha da karmaşık hale getirebilecek sonuçlar doğurma potansiyeline sahiptir" ifadelerini kullandı.
Teşekkür konuşması yapan KEİPA Genel Sekreteri Asaf Hajiyev, İstanbul'u simgeleyen figürlerin yer aldığı cam fanusu Vali Hacıbektaşoğlu'na takdim ettikten sonra aile fotoğrafı çektirilerek toplantının oturumlar kısmına geçildi.