Avrupa genelinde planlanan karbon yakalama ve depolama (CCS) projelerinin maliyetinin 140 milyar avroya ulaşabileceği ve bu projelerin istenen başarıyı getirmeyebileceği bildirildi.
Enerji Ekonomisi ve Finansal Analiz Enstitüsü'nün (IEEFA) yayımladığı son rapora göre, Avrupa’nın CCS projelerine yönelik stratejileri oldukça maliyetli ve teorik bir çözüm olarak öne çıkıyor. Ancak bu projelerin, net sıfır emisyon hedefine katkı sağlama ihtimalinin düşük olduğu belirtiliyor.
Emisyon yoğun sektörlerde kullanılmak üzere Avrupa’da yaklaşık 200 CCS projesi geliştirilme aşamasında olduğu aktarıldı.
Bu projelerin toplam maliyetinin 520 milyar avroyu bulması bekleniyor. Yapılan hesaplamalara göre, emisyon ticareti çerçevesinde sağlanan mali teşvikler, bu maliyetin yaklaşık yüzde 75’ini karşılayabilecek kapasitesi bulunuyor. Kalan kısmın ise devletler tarafından finanse edilmesi gerekiyor ki bu da vergi mükelleflerinin cebinden 140 milyar avro daha çıkacağı anlamına geliyor.
Ayrıca, Avrupa'da CCS projeleri için belirlenen zaman çizelgeleri "gerçekçi değil" olarak değerlendiriliyor. Avrupa Birliği (AB) ve Birleşik Krallık’ın karbon yakalama hedeflerine ulaşabilmesi için 2030’a kadar en az 90 projenin tamamlanması gerekiyor. Ancak şu anda AB’de sadece 3 proje faaliyette iken, Birleşik Krallık henüz hiçbir CCS projesini başlatmış değil.
Rapora katkı sağlayan IEEFA Enerji Finansmanı Analisti Andrew Reid, CCS teknolojisinin, başarısız geçmişine rağmen Avrupa hükümetlerini büyük mali desteklere yönlendirdiğini belirtti. Reid, "Mevcut birkaç faal proje, CCS'nin istenildiği gibi çalışmadığını ve uygulama sürecinin beklenenden uzun sürdüğünü gösteriyor. Bu teknoloji, net sıfır hedeflerine ulaşmada başarılı olamayabilir ve bu durum fark edildiğinde, alternatif çözümler için geç kalınmış olabilir. Politika yapıcılar daha uygulanabilir yöntemleri devreye almak için hemen harekete geçmelidir" şeklinde konuştu.