Toplumda, kişiler arasında sıkça kullanılan bir tabir olan "kalbim kırıldı" sözü aslında gerçekten var olan bir sendromdan geliyor.

Tıbbi literatürde "Takotsubo kardiomyopatisi" olarak da bilinen kırık kalp sendromu, yoğun duygusal veya fiziksel stresin tetiklediği bir kalp rahatsızlığıdır.

Bu rahatsızlığın çoğunlukla yoğun stres, üzüntü veya şok sonrası ortaya çıktığı bilinmektedir.,

Ak Akçe Kara Gün İçindir Atasözünün Anlamı Nedir? Ak Akçe Kara Gün İçindir Atasözünün Anlamı Nedir?

Çoğu kişi tarafından daha önce duyulmamış olan sendrom, ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Genellikle ani ve şiddetli göğüs ağrısı ile karakterize edilen bu sendrom, kalp krizi belirtilerine çok benzeyen semptomlarla ( yoğun göğüs ağrısı ve eşlik eden terleme ve nefes darlığı gibi) ortaya çıkıyor. Kalp krizinden farklı olarak kırık Kalp Sendromu, kalp damarlarında tıkanıklık olmadan kalp kasının geçici olarak zayıflamasıyla sonuçlanıyor.

İlk kez 1990 yılında saptanan bu sendrom, ani kötü haber alma, boşanma, ayrılma, bir yakının kaybı, stres ve üzüntü gibi durumlarla karşılaşıldığında kalbin bir tepkimesi olarak ortaya çıkabiliyor.

Hastalara yapılan kan bulguları, EKG, ekokardiyografi ve anjiyografi incelemelerinden sonra kırık kalp sendromu teşhisi konulması durumunda tedavi genellikle destekleyici tedavi şeklinde planlanıyor.

Erken tanı ve doğru tedavi ile bu sendromdan tamamen kurtulmak mümkündür ancak ilaçlı tedavilere ek olarak hastalığa neden olan stres, üzüntü, panik ve heyecan gibi ani nabız yükselten duygulardan kaçınılması büyük önem taşıyor.

Muhabir: Handan Işıksal