Önem verdiğimiz şeyleri nasıl koruruz? Değerli eşyalarımızın güvenli, erişilebilir ve zarar görmeden korunmaları, bizim için büyük önem taşır. Peki, en değerli varlıklarımızdan biri olan kitaplarımızı nasıl muhafaza edebiliriz? Evimizdeki kütüphane gerçekten yeterince güvenli mi? Aslında, yeterli değil. Kitaplarımızı koruma konusu, belirli şartları yerine getirdiğimizde kolaylıkla başarılabilir. 

Öncelikle, kitapların düşmanlarını iyi tanımak gerekiyor. Bu düşmanlardan haberdar olduğumuzda, kitaplarımızı onlardan uzak tutmak için daha hazırlıklı olabiliriz. 

Nem, birçok şeyin olduğu gibi kitapların da baş düşmanıdır. Fazla nemli ortamlarda kitaplar kısa sürede biçimlerini kaybedebilir ve uzun vadede okunamaz hale gelebilirler. Yüksek nem oranına sahip yerlerde kitapları saklamaktan kaçınmalısınız; özellikle rutubet de varsa, kitaplarınızın ömrü tehlikeye girebilir. Odanızı düzenli olarak havalandırın ve kitaplarınızı nemden uzak tutun. 

Kitapları doğrudan güneş ışığına maruz bırakmak da ciddi zararlar verebilir. Kitap sayfalarının sararması kaçınılmazdır, ancak bunu geciktirmek mümkündür. Kütüphanenizi doğrudan güneş ışığı almayan bir yere yerleştirmek faydalı olacaktır. 

Kitapların diğer bir düşmanı da böceklerdir. Böceklerin bulunduğu bir ortamda kitapların zarar görmesi kaçınılmazdır. Kütüphanenizi böceklerden arınmış bir alana yerleştirmek en iyisi olacaktır. Eğer bu mümkün değilse, böcek ilaçları kullanmak mantıklı bir çözüm olabilir. 

Muğla, 3 İlçedeki Orman Yangınları ile Mücadele Ediyor Muğla, 3 İlçedeki Orman Yangınları ile Mücadele Ediyor

Ara sıra, kitaplarınızın tozunu hafif nemli bir bezle, deterjan kullanmadan alabilirsiniz. 

Kitapları korumak zor bir iş değildir. Fiziksel varlıkları önemli olsa da esas önemli olan onların içeriğidir. Öncelikle, bu içeriklerin eşsiz değerini korumalı ve ardından bu değeri barındıran sayfaları korumalıyız. 

Muhabir: Betül Demir