Dünya Nükleer Performans 2024 Raporu'ndan elde edilen verilere göre, nükleer elektrik üretiminde bir önceki yıla kıyasla 58 teravatsaatlik bir artış gözlemlendi. 

Rapor, nükleer enerji üretiminin "mükemmel" performansını vurgularken, Fransa’daki 42 teravatsaat kapasiteli reaktörlerin bakım sonrası yeniden devreye girmesinin bu artışta önemli bir rol oynadığını belirtti.  

Kurumlar Vergisinde İstisna Oranları Yeniden Belirlendi Kurumlar Vergisinde İstisna Oranları Yeniden Belirlendi

Nükleer enerji, dünya genelinde elektrik tedarikinin ve sürekliliğinin en güvenilir kaynaklarından biri olarak değerlendiriliyor. 

Son 20 yıl içinde nükleer reaktörlerin sayısı yüzde 80 oranında artarak, 2023 yılı itibarıyla nükleer santrallerin 2,1 milyar ton karbondioksit emisyonunu engellediği kaydedildi. Küresel nükleer enerji üretim artışında Asya kıtası ön planda bulunurken, özellikle Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Kore ve Pakistan gibi ülkeler bu yükselişte öne çıktı. 

Bununla birlikte, nükleer enerji kurulu gücü, geçtiğimiz yıl bir gigavat azalışla 392 gigavat seviyesine geriledi. Reaktör sayısı ise 437’de sabit kalarak kayıt altına alındı.  

Türkiye'nin nükleer enerji çalışmalarına dair bilgiler de raporda yer buldu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 2025-2028 yılları arasında elektrik üretebileceği ifade edildi. 

Ayrıca, Türkiye'nin ikinci ve üçüncü nükleer santrallerin inşası için Rusya, Çin ve Güney Kore ile, küçük modüler reaktörler içinse ABD ve Birleşik Krallık yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdiği belirtildi.

Kaynak: AA