Uluslararası Çalışma Örgütü, küresel iş gücü gelir payının 2019 ile 2022 yılları arasında 0,6 puan azaldığını ve bu durumun eşitsizliği artırarak Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik ilerlemeyi zorlaştırdığını açıkladı.

ILO’nun güncellenen "2024 Dünya İstihdam ve Sosyal Görünüm" raporuna göre, işçilerin küresel gelirden aldıkları pay son 20 yılda önemli ölçüde düştü. 2004'ten bu yana iş gücü gelir payında 1,6 puanlık bir gerileme olduğu belirtilen raporda, bu düşüşün, iş gücü gelirinde yıllık 2,4 trilyon dolarlık bir açığa denk geldiği ifade edildi.

Kovid-19, İş Gücü Gelirinde Düşüşe Neden Oldu

Raporda, Kovid-19 salgınının küresel iş gücü gelirinde önemli bir düşüşe neden olduğu ve küresel krizlerin mevcut eşitsizlikleri daha da derinleştirdiği vurgulandı. Pandeminin, özellikle sermaye gelirinin en zengin kesimlerde yoğunlaşması nedeniyle eşitsizlikleri artırdığı ve ülkeler arası eşitsizliği azaltmayı hedefleyen Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmayı zorlaştırdığı kaydedildi.

Yapay Zeka ile Eşitsizlikleri Derinleştirebilir

Küresel gelirin sadece yüzde 52,3'ünün işçiler tarafından alındığı, geri kalan kısmının ise sermaye gelirine ait olduğu belirtilen raporda, teknolojik ilerlemenin de iş gücü gelir payındaki düşüşte etkili olduğu ifade edildi. Son dönemde yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişmesiyle birlikte bu eşitsizliklerin daha da derinleşebileceği uyarısı yapıldı. Raporda, yapay zekanın iş gücü geliri üzerinde baskı oluşturabileceği vurgulandı.

Eğitimde ve İstihdamda Yer Almayan Gençlerin Oranı 20,4

Raporda ayrıca, eğitimde ve istihdamda yer almayan gençlerin oranının 2015 yılında yüzde 21,3 iken, 2024 yılında yüzde 20,4’e düştüğü belirtildi.

TOKİ'den İndirim Kampanyası Geldi: Konut ve İş Yerleri İçin TOKİ'den İndirim Kampanyası Geldi: Konut ve İş Yerleri İçin

Yeni Politikalar

ILO Genel Müdür Yardımcısı Celeste Drake, ülkelerin iş gücü gelir payındaki azalmanın önüne geçmek için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. Drake, ekonomik faydaların adil bir şekilde dağıtılmasını sağlamak için örgütlenme özgürlüğü, toplu pazarlık ve etkili iş idaresi gibi politikaların önemine dikkat çekti.

Kaynak: AA