Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel ekonomik görünümdeki zayıflamanın etkisiyle 2025 yılına ilişkin petrol talebi artış tahminini düşürdü. Ajans, küresel ticaretteki gerilimlerin ekonomiye baskı oluşturduğuna dikkat çekerek günlük talep artışı beklentisini yaklaşık 300 bin varil azaltarak revize etti.

Nvidia’ya Çin Freni! 5,5 Milyar Dolarlık Zarar Nvidia’ya Çin Freni! 5,5 Milyar Dolarlık Zarar

IEA'nın yayımladığı son Petrol Piyasası Raporu’na göre, dünya genelinde bu yıl petrol tüketiminin geçen yıla kıyasla günlük 726 bin varil artarak toplamda 103 milyon 540 bin varil seviyesine ulaşması bekleniyor. Bir önceki projeksiyonda bu artış 1 milyon 30 bin varil civarındaydı.

Revizyonun özellikle ABD ve Çin’den kaynaklı olduğu belirtilirken, geri kalan kısmın ise Asya’daki ticaret odaklı ekonomilerden kaynaklanacağı tahmin ediliyor.

Rapor, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde petrol talebinin geçen yıla göre günlük 199 bin varil azalarak 45 milyon 458 bin varile düşeceğini, buna karşın OECD dışındaki ülkelerde 925 bin varillik bir artışla toplam 58 milyon 82 bin varile ulaşacağını öngörüyor.

IEA'nın orta vadeli tahminlerine göre, petrol talebindeki büyümenin 2026 yılına doğru daha da yavaşlaması bekleniyor. 2025 yılına ilişkin beklenti ise talebin günlük 692 bin varillik bir artışla 104 milyon 232 bin varile ulaşacağı yönünde.

Ancak küresel ekonomideki belirsizliklerin sürmesi, söz konusu tahminlerin gerçekleşmesini riskli hale getiriyor. IEA, özellikle makroekonomik faktörlerin dalgalanma yaratabileceğine işaret ediyor.

Mart Ayında Küresel Petrol Arzı Yükseldi

Raporda yer alan verilere göre, mart ayında dünya genelinde petrol arzı bir önceki aya göre günlük 590 bin varil artışla 103 milyon 600 bin varil seviyesine çıktı. Yıllık bazda değerlendirildiğinde, bu artışın günlük 910 bin varile ulaştığı ifade edildi.

OPEC’in ham petrol üretimi geçen ay, bir önceki aya kıyasla 130 bin varil azalarak günlük 27 milyon 350 bin varile geriledi. OPEC’in ham petrol dışı üretimi ise günlük 5 milyon 600 bin varil olarak kaydedildi. Böylece OPEC’in toplam üretimi mart ayında 33 milyon 940 bin varil oldu.

Aynı dönemde OPEC dışındaki ülkelerin toplam günlük üretimi 720 bin varillik artışla 70 milyon 640 bin varile yükseldi.

Arz Artışında OPEC+ Dışı Ülkeler Başı Çekti

Petrol arzındaki yükselişte, OPEC+ grubunun dışındaki ülkeler ön plana çıktı. Mart ayında bu ülkelerin toplam arzı bir önceki aya göre günlük 750 bin varil arttı. Hava koşullarının etkisiyle yaşanan üretim kayıplarının ardından toparlanmanın sürdüğü kaydedilirken, ABD ve Kanada birlikte günlük 470 bin varillik bir üretim artışı sağladı. Norveç, Çin ve Brezilya’da da benzer artışlar kaydedildi.

Öte yandan OPEC+ ülkelerinin mart ayındaki toplam ham petrol üretimi günlük 150 bin varil azaldı. Suudi Arabistan ve Kuveyt sınırlı üretim artışları sağlasa da, İran ve Venezuela’daki üretim düşüşleri bu artışları dengeleyemedi.

Kaynak: AA