Euro Bölgesi’nde yatırımcı güveni, nisan ayında ABD'nin ticaret politikalarında yaptığı değişiklikler ve uygulamaya koyduğu tarifeler nedeniyle keskin bir düşüş yaşadı.

Almanya merkezli Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW), piyasa uzmanlarının ve kurumsal yatırımcıların geleceğe yönelik beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi’nin nisan ayı verilerini açıkladı.

Verilere göre, ZEW Ekonomik Güven Endeksi, mart ayında 39,8 puan seviyesindeyken, nisan ayında eksi 18,5 puana gerileyerek büyük bir düşüş kaydetti. Endeks, bir önceki aya kıyasla 58,3 puan azalmış oldu.

Uzmanlar, endeksin 13,2 puan seviyelerinde olmasını beklerken, gerçekleşen rakam çok daha düşük çıktı.

Endekste yaşanan bu ani düşüş, ABD'nin ticaret stratejisindeki değişimlerin ve yeni tarifelerin Euro Bölgesi’ne yönelik beklentiler üzerinde olumsuz bir etki yaratmasından kaynaklanıyor.

Bunun yanı sıra, Euro Bölgesi’nin mevcut ekonomik durumu da zayıfladı. Mevcut ekonomik durum endeksi, 5,7 puanlık bir azalmayla eksi 50,9 seviyesine geriledi.

Almanya’da da yatırımcı güveninde, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana görülen en sert düşüş yaşandı. Almanya'da ZEW Ekonomik Güven Endeksi, nisanda 65,6 puanlık bir düşüşle eksi 14 seviyesine geriledi. Piyasa beklentisi, endeksin 10,6 civarında olacağı yönündeydi.

Almanya’daki mevcut durum endeksi ise 6,4 puan artarak eksi 81,2 seviyesine yükseldi.

Euro Bölgesi’nde Sanayi Üretimi Şubatta Yükseldi

Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi, şubat ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 1,1 oranında arttı.

İklim Krizi Meyve Bahçelerini Vuruyor! İklim Krizi Meyve Bahçelerini Vuruyor!

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), AB ve Euro Bölgesi için şubat ayına ait mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi verilerini paylaştı.

Bu verilere göre, Euro Bölgesi’nde sanayi üretimi şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarken, yıllık bazda ise yüzde 1,2 oranında bir yükselme yaşandı.

AB genelinde ise sanayi üretimi, şubat ayında aylık bazda yüzde 1, yıllık bazda ise yüzde 0,6 arttı.

Şubat ayında AB ülkeleri arasında en büyük sanayi üretimi artışı, İrlanda’da yüzde 10,8, Belçika’da yüzde 7,4 ve Lüksemburg’da ise yüzde 6,3 ile kaydedildi.

Sanayi üretiminde en büyük düşüşler ise Hırvatistan’da yüzde 3,9, Yunanistan’da yüzde 3,6 ve Romanya’da yüzde 2,1 oranında gerçekleşti.

Yıllık bazda en yüksek üretim artışları, İrlanda’da yüzde 38,8, Litvanya’da yüzde 9,1 ve Lüksemburg’da yüzde 6,6 seviyelerinde oldu.

En büyük yıllık düşüş ise Macaristan’da yüzde 8, Bulgaristan’da yüzde 4,7 ve Almanya’da yüzde 3,7 olarak ölçüldü.

Kaynak: AA