Küresel piyasalar, ABD’nin önümüzdeki hafta duyuracağı yeni tarife kararları öncesinde tedirgin bir seyir izliyor. Ticaret savaşlarının daha da alevlenebileceği endişesi, yatırımcıları temkinli olmaya iterken, bugün ABD’den gelecek kişisel tüketim harcamaları verisi piyasaların odağına yerleşmiş durumda.
ABD Başkanı Donald Trump’ın ekonomi ve ticaret politikaları, küresel çapta belirsizlik yaratmaya devam ediyor. Olası misilleme ihtimalleri risk algısını yüksek tutarken, piyasalarda dalgalanmalar sürüyor. Otomobil sektörüne yönelik ek gümrük tarifeleri birçok ülkeden tepki çekerken, Avrupa Birliği (AB) bu yeni vergi hamlesine karşı bir dizi önlem üzerinde çalışıyor.
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkilileri ise sözlü yönlendirmelerine devam ediyor. Boston Fed Başkanı Susan Collins, Trump yönetiminin getirdiği tarifelerin ABD’de enflasyonu artırabileceğini belirtirken, bu etkinin uzun vadeli olup olmayacağının belirsiz olduğunu vurguladı. Collins, “Kısa vadede tarifelerin enflasyonu yukarı yönlü etkilemesi kaçınılmaz görünüyor” ifadelerini kullandı.
Richmond Fed Başkanı Tom Barkin ise ABD’nin ithal otomobillere getirdiği yüzde 25’lik verginin tam anlamıyla tüketicilere yansımayacağını ancak şirketlerin fiyat politikalarında zorlu kararlar almak zorunda kalacağını belirtti.
Bu gelişmelerle birlikte piyasalardaki beklentiler değişti. Para piyasalarında, Fed’in yılın ilk faiz indirimini Temmuz ayında yapacağı ihtimali yüzde 86’ya çıkarken, yıl içinde iki faiz indirimi olacağı tahmin ediliyor.
Ekonomik veriler tarafında ise ABD ekonomisinin 2024’ün son çeyreğindeki büyüme oranı yukarı yönlü revize edildi. Açıklanan verilere göre, ABD ekonomisi geçen yılın dördüncü çeyreğinde yüzde 2,4 oranında büyüyerek tahminleri aştı. Aynı dönemde kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinde yüzde 2,4’lük bir artış yaşandı. Çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi ise yüzde 2,7’den 2,6’ya revize edildi.
Analistler, bugün açıklanacak kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksinin ABD ekonomisinin seyri ve enflasyonla mücadele süreci hakkında önemli ipuçları sunacağını belirtiyor.
ABD tahvil piyasasında, 10 yıllık tahvil faizleri dün yüzde 4,40 seviyesine kadar yükselirken, bugün yüzde 4,35 civarında dengelendi. Altının ons fiyatı 3 bin 77 dolar seviyesine çıkarak rekor kırdıktan sonra yüzde 0,6 artışla 3 bin 74 dolardan işlem görüyor. Dolar endeksi yüzde 0,1 yükselişle 104,4 seviyesinde bulunurken, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 0,2 düşüşle 73,1 dolara geriledi.
New York Borsası'nda dün negatif bir seyir hakim oldu. S&P 500 endeksi yüzde 0,33, Nasdaq endeksi yüzde 0,53 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,37 düşüş kaydetti. Vadeli endeks kontratları ise güne karışık bir görünümle başladı.
Avrupa ve Asya Piyasalarında Satış Baskısı Sürüyor
Avrupa borsaları, İtalya hariç genel olarak düşüş kaydederken, Trump yönetiminin tarife kararlarına dair belirsizlikler yatırımcıları tedirgin ediyor. Aynı zamanda, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin gelişmeler de yakından takip ediliyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’ya yönelik mali ve askeri yardımların süreceğini, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların ise baskıyı korumak amacıyla devam edeceğini açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise ülkesinin egemenliğinden asla ödün vermeyeceklerini vurguladı.
Dün, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,70, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,51 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,27 düşerken, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,10 yükseldi. Avrupa'da vadeli endeks kontratları ise güne karışık seyirle başladı.
Asya borsalarında da satış baskısı gözlemlendi. Japonya Başbakanı Shigeru Ishiba, ABD’nin otomobil tarifelerinin Japon ekonomisine olumsuz yansıyacağını belirterek, yerel sektörleri ve istihdamı korumak adına gerekli adımların atılacağını söyledi. Ishiba, “ABD’nin Japonya’ya yüksek tarifeler uygulamasının kendi ekonomisi için de olumsuz sonuçlar doğuracağını anlatmanın en etkili yolunu değerlendiriyoruz” dedi.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) ise son Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını yayımladı. Ekonominin bazı alanlarda zayıflıklar gösterse de kademeli olarak toparlandığı ve ilerleyen dönemde potansiyelinin üzerinde bir büyüme kaydedebileceği belirtildi.
Bölgede açıklanan verilere göre, Japonya’da mart ayında yıllık bazda Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,9 artış kaydederken, çekirdek TÜFE beklentileri aşarak yüzde 2,4 seviyesinde gerçekleşti.
Bu gelişmelerin etkisiyle Asya piyasaları satıcılı seyretti. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,4, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 2,1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,6 oranında değer kaybetti.
Borsa İstanbul ve Türkiye Piyasaları
Yurt içinde ise dün satış ağırlıklı bir seyir görüldü. Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi günü yüzde 0,38 düşüşle 9.612,84 puandan tamamladı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun (PPK) son toplantı özetinde, finansal varlıklardaki oynaklığın azalmasına yönelik önlemlerin enflasyon üzerindeki riskleri sınırlamak için alındığı belirtildi. Ayrıca, enflasyonda kalıcı bir bozulma görülmesi durumunda para politikasında sıkılaştırma adımları atılacağı ifade edildi.
Öte yandan, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), İngiliz finans devi Barclays Bank PLC’nin Türkiye’de Barclays Menkul Değerler AŞ adıyla yeni bir aracı kurum kurmasına onay verdi.
Dolar/TL kuru dün yüzde 0,1 gerileyerek 37,9560 seviyesinde kapanırken, bugün bankalararası piyasada yüzde 0,2 artışla 38,0170 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde ekonomik güven endeksi, yurt dışında ise ABD'de kişisel tüketim harcamaları (PCE), Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi, İngiltere'de büyüme ve Almanya'da işsizlik oranı gibi verilerin takip edileceğini belirtti.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.600 ve 9.500 seviyeleri destek, 9.750 ve 9.850 seviyeleri ise direnç noktaları olarak öne çıkıyor.