Dünya genelinde piyasalar, yoğun veri gündemi öncesinde yatırımcıların temkinli duruşlarını sürdürmesi nedeniyle dalgalı bir seyir izliyor. Varlık fiyatlarının yön bulması bu belirsizlik ortamında oldukça zorlaşıyor. 

Uzmanlar, çip devi Nvidia'nın bugün açıklanacak bilançosuna odaklandıklarını belirtiyor. Yarın açıklanacak büyüme verileri ve cuma günü yayınlanacak kişisel tüketim harcamalarının, piyasaların yönünü belirlemede önemli rol oynayabileceğine dikkat çekiliyor. 

ABD'de dün açıklanan verilere göre, S&P CoreLogic Case-Shiller Ulusal Konut Fiyat Endeksi Haziran ayında yıllık yüzde 5,4 artış gösterdi. Endeks, Haziran ayında 325,23 değerine ulaşarak yeni bir rekor kırmasına rağmen, konut fiyatlarındaki artış hızının yavaşladığı sinyali verdi. 

Avrupalı Gurbetçilerden Antalya’ya Akın Avrupalı Gurbetçilerden Antalya’ya Akın

ABD’de Conference Board Tüketici Güven Endeksi ise Ağustos ayında 1,4 puan artarak 103,3'e yükseldi ve piyasa beklentilerinin üzerine çıktı. Tüketici güveni son altı ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, iş gücü piyasasına dair endişelerin arttığı görüldü. 

Amerika'da tüketicilerin 12 aylık ortalama enflasyon beklentileri ağustos ayında yüzde 4,9’a düşerken, bu oran Mart 2020’den bu yana kaydedilen en düşük seviye oldu. 

Para piyasalarında, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimine gitmesi beklenirken, Kasım ayındaki toplantıda 50 baz puanlık bir indirimin gerçekleşebileceği öngörülüyor. 

Uzmanlar, bu hafta açıklanacak veriler doğrultusunda piyasadaki fiyatlamaların değişebileceğini, makroekonomik verilerin yatırımcılar için belirleyici olmaya devam ettiğini ifade ediyor. 

Bu gelişmelerle birlikte, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi dün yüzde 3,83'te sabit kalırken, dolar endeksi yüzde 0,2 artarak 100,9 seviyesinde dengelendi. 

Altının ons fiyatı dün 2.525 dolarla tarihi bir kapanış gerçekleştirdikten sonra, bugün yüzde 0,7 düşüşle 2.509 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise önceki kapanışa göre yüzde 0,4 gerileyerek 78,6 dolardan alıcı buluyor. 

Dün, Dow Jones endeksi rekor seviyede kapanırken, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri sırasıyla yüzde 0,16 artış gösterdi. ABD’de endeks vadeli işlemleri, yeni güne karışık bir seyirle başladı. 

Avrupa borsalarında ise, Fransa dışındaki borsalarda alış ağırlıklı bir seyir öne çıkıyor. Almanya ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,1 küçüldü. 

Fed’in Eylül ayında faiz indirimlerine başlayacağı beklentisi, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar en az iki kez faiz indireceği beklentilerini de güçlendiriyor. Ayrıca, üç faiz indirimi ihtimali de masada duruyor. 

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,35, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,21 ve İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,52 yükselirken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,32 düşüş kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli işlemleri yeni güne pozitif başladı. 

Asya’da teknoloji hisseleri üzerindeki satış baskısı, bölgedeki piyasalarda dalgalanmalara neden oluyor. 

Çin ekonomisine yönelik endişeler ve Japonya'da faiz artırımının devam edeceği beklentileri, bölgesel risk algısını artırmaya devam ediyor. 

Japonya'da Nikkei 225 endeksi kapanışa doğru yüzde 0,03, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,95, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,21 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,43 düşüş gösterdi. 

Dün, alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,91 artışla 9.748,75 puandan tamamladı. 

Dolar/TL, dün yüzde 0,07 artışla 34,0200'den kapanırken, bugün bankalararası piyasada 34,0530 seviyesinden işlem görüyor. 

Analistler, bugün yurt içinde Temmuz ayı dış ticaret dengesi, yurt dışında ise ABD haftalık mortgage başvurularının takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinde 9.900 ve 10.000 seviyelerinin direnç, 9.650 ve 9.500 puanın ise destek konumunda olduğunu kaydetti. 

Kaynak: AA