Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) enflasyonla mücadelede alacağı yeni kararların belirsizliği nedeniyle karışık bir hava hakim. Bugün yayımlanacak olan Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanakları, piyasaların yönü üzerinde belirleyici rol oynayacak.
Donald Trump'ın yeniden başkan seçilmesinin ardından, başkanın ekonomi üzerindeki olası politikalarıyla ilgili soru işaretleri sürerken, Trump'ın kabinesindeki önemli atamaları açıklamaya başlaması, siyasi belirsizliği kısmi olarak hafifletti. Trump, Hazine Bakanlığı için Amerikalı yatırımcı Scott Bessent'i aday gösterdiği açıklamasıyla, hisse senedi piyasalarında olumlu bir etki yaratmayı başardı.
ABD'nin uygulayacağı yeni gümrük vergileri, küresel borsalar üzerinde derinlemesine analiz edilen bir konu olmayı sürdürüyor. Trump, başkanlık görevini devraldığında, Meksika ve Kanada'dan gelen ürünlere yüzde 25, Çin'den gelen ürünlere ise yüzde 10 ek vergi getireceğini duyurdu.
Piyasalar, Fed'in gelecekteki adımlarına dair belirsizlikle karşı karşıya. Bu hafta açıklanacak olan makroekonomik veriler ve özellikle FOMC'nin 6-7 Kasım tarihlerindeki toplantı tutanakları, Fed'in ekonomik projeksiyonları hakkında ipuçları verebilir. Analistler, ABD ekonomisinin gidişatını ve artan jeopolitik riskleri dikkatle takip ediyor.
Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Fed'in faiz oranlarını ekonomik büyümeyi teşvik edici şekilde sabit tutmaya devam edeceğini belirterek, "Ekonomik ısınmaya dair güçlü bir kanıt olmadığı sürece, faizlerin düşmemesi için bir sebep görmüyorum" dedi.
Para piyasalarında, Fed'in Aralık ayında 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapma ihtimali yüzde 56 olarak öngörülürken, yüzde 44'lük bir ihtimalle faiz oranlarının aynı seviyede kalması bekleniyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD seçimlerinin ardından oluşabilecek politik belirsizliklerin küresel ekonomik ve kredi görünümünü etkileyebileceği uyarısında bulundu. Fitch, büyüme tahminlerinin zayıflaması ve ek faiz indirimlerinin kamu maliyesi üzerindeki baskıları artırabileceğine dikkat çekti.
ABD'nin potansiyel vergi indirimleri ve Çin'e yönelik tarifelerin artması, uluslararası ekonomik dengeleri daha da karmaşıklaştırabilir. Ayrıca, ABD'deki iş gücü piyasasındaki daralma ve artan tarifeler, enflasyonun tekrar yükselmesine yol açabilir.
Jeopolitik risklerin artışı ve Trump'ın gümrük vergisi tehdidi ile küresel ticaretin olumsuz etkilenme olasılığı, altın fiyatlarını etkileyerek ons başına 2.720 dolara kadar çıkmasına sebep oldu. Ancak, altın fiyatları bugün 2.620 dolara gerileyerek denge buldu. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de dün yüzde 4,27'ye düşerken, şu an yüzde 4,29 seviyesinde.
Trump'ın seçim zaferinin ardından Bitcoin, 99 bin 500 dolara kadar yükseldikten sonra, bugün satış baskısıyla 94 bin 270 dolara geriledi. Dolar endeksi de 108 seviyesinden 107,1'e çıkmış durumda.
Emtia piyasasında Brent petrol fiyatı hafif bir artışla 72,7 dolara yükseldi. Bakırın fiyatı ise 4,09 dolara düştü.
New York Borsası'nda, Dow Jones endeksi dün yüzde 1 yükselerek 44.815 seviyesine ulaşarak yeni bir rekor kırdı. S&P 500 ve Nasdaq endeksleri de sırasıyla yüzde 0,3 oranında değer kazandı. ABD'de endeks vadeli kontratlar ise karışık bir seyir izliyor.
Avrupa borsalarında, ekonomik aktivitenin yavaşlamasına dair sinyallerle karışık bir seyir izleniyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin açıklamaları, yatırımcıların dikkatle izlediği gelişmeler arasında yer aldı.
ECB Yönetim Konseyi üyesi Gabriel Makhlouf, Avro Bölgesi'nin 2025'te yüzde 2 enflasyon hedefini tutturacağı konusunda iyimser olduğunu belirtti ancak hizmet sektörü fiyat artışlarının bu hedef için risk oluşturabileceği uyarısında bulundu. ECB Başekonomisti Philip Lane de para politikasının uzun süre kısıtlayıcı kalmaması gerektiğini ifade etti.
İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkan Yardımcısı Clare Lombardelli, Bankanın faiz indirimlerine gideceğini belirtse de ekonomik yavaşlama konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.
Avro/dolar paritesi dün 1,0450'ye gerileyerek son 1 yılın en düşük seviyesini gördü, ancak şu an 1,0480 seviyesinden işlem görmekte.
Diğer taraftan, Barclays'e 2008-2009 mali krizinin zirvesindeki faaliyetlerinden dolayı İngiltere Mali Otoritesi tarafından 40 milyon sterlin (50,9 milyon dolar) para cezası verildi.
Avrupa'da, FTSE 100 endeksi yüzde 0,4 artışla değer kazanırken, Almanya'nın DAX 40 endeksi de yüzde 0,4 yükseldi. Fransa'nın CAC 40 endeksi ise yatay bir seyir izledi. İtalya'da ise FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,2 düşüş kaydetti. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar ise karışık bir seyir izliyor.
Asya borsalarında, Trump'ın gümrük vergisi kararları ve bölgesel jeopolitik riskler yatırımcıları temkinli olmaya zorladı. ABD'nin Tayvan'ı korumak için Asya'da yeni askeri üsler kuracağına dair iddialar, bölgedeki riskleri artırdı.
Nikkei 225 endeksi, Güney Kore'de Kospi endeksi, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi, karışık bir seyir izledi.
Yurt içinde Borsa İstanbul, dün alıcılı bir seans geçirerek BIST 100 endeksinde yüzde 1,15'lik bir artışla günü 9.659,96 puanda tamamladı. Dolar/TL ise yüzde 0,1 artışla 34,5710 seviyesinden kapanırken, yeni günde 34,6160 seviyesinden işlem görüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 29 Kasım'da 2024 yılı 3. çeyrek gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıklayacak. Ekonomistler, Türkiye ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 2,64 büyüdüğünü tahmin ediyor.
Bugün Türkiye'de sektörel enflasyon verileri ile ABD'de yeni konut satışları, New York Fed tüketici güven endeksi ve FOMC tutanakları takip edilecek. BIST 100'de teknik açıdan 9.700 ve 9.800 seviyeleri direnç, 9.600 ve 9.500 seviyeleri ise destek konumunda.