ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçtiğimiz hafta yaptığı 50 baz puanlık faiz indiriminin ardından, ekonomide "yumuşak iniş" yaşanabileceği beklentileri artarak risk iştahını desteklemeye devam ediyor.
Dünya genelinde enflasyonla mücadelede sona yaklaşıldığı düşünülürken, ekonomilerin resesyona girmeden bu süreci atlatıp atlatamayacağı konusu gündemdeki yerini koruyor.
Uzmanlar, bu hafta açıklanacak yoğun ekonomik verilerin yatırımcılar tarafından yakından izleneceğini belirtirken, makroekonomik göstergelerden alınacak işaretlerin piyasaların yönünde belirleyici olacağını ifade ediyor.
Para piyasalarındaki beklentiler, Fed’in yıl sonuna kadar 75 baz puanlık bir faiz indirimi daha gerçekleştireceği yönünde şekillenirken, verilerin sonuçlarına bağlı olarak piyasalarda oynaklığın artabileceği kaydediliyor.
Bu gelişmeler doğrultusunda, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu an yüzde 3,74 seviyesinde seyrederken, dolar endeksi haftaya 100,8 seviyesinden giriş yaptı.
Altının ons fiyatı, yeni haftaya rekor seviyeden devam ederek 2.631 dolara ulaştı, şu sıralarda ise önceki kapanışın yüzde 0,2 üzerinde, 2.628 dolardan işlem görüyor.
Brent petrol ise, "yumuşak iniş" beklentileriyle haftaya yükselişle başlayarak şu an yüzde 0,4 artışla 74,3 dolardan alıcı buluyor.
Geçtiğimiz cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,09 yükseliş kaydederken, S&P 500 endeksi yüzde 0,19 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,36 değer kaybetti. ABD’deki vadeli işlemler ise yeni haftaya olumlu bir başlangıç yaptı.
Avrupa borsalarında cuma günü satış baskısı görülmesine rağmen, vadeli piyasalar haftaya pozitif bir görünümle başladı.
Resesyon endişelerine rağmen, özellikle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Fed’in 50 baz puanlık faiz indirimi sonrasında politika alanının genişlediği değerlendirmeleri güç kazanıyor.
ECB’nin yıl sonuna kadar en az bir kez daha faiz indirimi yapacağına kesin gözüyle bakılıyor, toplamda 50 baz puanlık bir indirim de masada duruyor.
Cuma günü Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,49, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,51, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,19 ve İtalya’da FTSE MIB endeksi yüzde 0,83 değer kaybetti. Ancak Avrupa'da vadeli işlemler yeni haftaya pozitif başladı.
Asya piyasaları ise haftanın ilk işlem gününde genel olarak olumlu bir seyir izliyor. Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) 14 günlük repo faiz oranını 10 baz puan düşürerek yüzde 1,85 seviyesine çekmesi, Çin ekonomisine destekleyici adımların devam edeceği beklentilerini artırdı.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda’nın, bankanın faiz artırımı için acele etmeyeceğini belirtmesi sonrası dolar/yen paritesi yükselişe geçti ve şu an yüzde 0,2 artışla 144,14 seviyesinde işlem görüyor. Öte yandan Japonya piyasaları bugün tatil nedeniyle kapalı bulunuyor.
Kapanışa doğru Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,2, Çin'de Şanghay bileşik endeksi ise yüzde 0,6 değer kazandı.
Geçtiğimiz cuma günü satış baskısına maruz kalan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,76 düşüşle 9.900,25 puandan günü kapattı.
Dolar/TL kuru ise cuma günü yüzde 0,3 artarak 34,1225 seviyesinden kapanırken, bugün bankalararası piyasada yüzde 0,1 düşüşle 34,1070 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi, yurt dışında ise dünya genelinde açıklanacak imalat ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verilerinin takip edileceğini belirtiyor.
Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.000 ve 10.150 seviyeleri direnç, 9.850 ve 9.700 puan ise destek olarak izleniyor.