Küresel piyasalar, ABD ekonomisinde yumuşak bir iniş yaşanabileceğine dair beklentilerin yüksek seyretmesi ve Çin Maliye Bakanı'nın hafta sonu yaptığı açıklamalar sonrası haftaya olumlu bir başlangıç yaptı. 

ABD'de bir süredir enflasyonist baskıların azalacağına dair güven artarken, geçtiğimiz hafta açıklanan verilerle bu iyimserlik yerini temkinli bir yaklaşıma bıraktı. 

Eylül ayında ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) aylık bazda sabit kalırken, yıllık bazda yüzde 1,8'lik bir artışla tahminlerin üzerine çıktı. Çekirdek ÜFE ise aylık bazda yüzde 0,2 artarak öngörülerle paralel gitti, yıllık bazda ise yüzde 2,8 ile beklentileri aştı. 

Finansal Dengesizliklerin Çözümünde Kamu Kaynaklarının Rolü Finansal Dengesizliklerin Çözümünde Kamu Kaynaklarının Rolü

Bu gelişmeler, Fed'in gelecek ay politika faizini sabit tutabileceğine dair ihtimalleri artırsa da yıl sonuna kadar yapılacak iki toplantıda toplamda 50 baz puanlık bir indirim yapılacağına dair beklentiler sürüyor. 

Analistlere göre, ABD'de ekonomik yumuşak iniş ihtimali risk algısını azaltırken, Fed'in sıkı para politikasını yumuşatmasının öngörülenden daha uzun süreceğine dair endişeler devam ediyor. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan da faiz oranlarının kademeli olarak nötr seviyeye indirilmesi gerektiğini yineledi. 

Bu arada, ABD'de bilanço sezonunun hızlanmasıyla açıklanan şirket sonuçlarının hisse ve sektör bazında dalgalanmalara neden olacağı tahmin ediliyor. JPMorgan Chase ve Wells Fargo'nun üçüncü çeyrek net karlarının bir önceki yıla kıyasla düşmesine rağmen, beklentilerin üzerindeki gelir ve faiz gelirlerindeki artış sonrası JPMorgan'ın hisseleri yüzde 4,4, Wells Fargo'nun ise yüzde 5,6 yükseldi. Ayrıca, BlackRock'ın yönetimindeki varlıkların rekor seviyeye ulaşmasıyla şirketin hisseleri yüzde 3,6 değer kazandı. 

Tahvil piyasalarındaki satış baskısının sürdüğünü belirten uzmanlar, enflasyonun yavaşlamasının zaman alabileceğine dair sinyallerin tahvil piyasasını baskılamaya devam ettiğini vurguladı. ABD 10 yıllık tahvil faizi şu anda yüzde 4,11 seviyesinde bulunuyor. 

Dolar endeksi haftaya 102,9 seviyesinde başlarken, altının onsu cuma gününü yüzde 1,1 artışla kapattı ve şu an 2 bin 660 dolardan işlem görüyor. Brent petrol ise haftaya yüzde 0,9 kayıpla 77,9 dolara geriledi. 

New York Borsası'nda geçen cuma günü Dow Jones endeksi yüzde 0,97, S&P 500 endeksi yüzde 0,61 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,33 oranında yükseldi. Avrupa borsalarında ise gözler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) bu hafta açıklayacağı para politikası kararlarına çevrildi. ECB'nin faiz indirimlerine devam etmesi beklenirken, analistler politika metni ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarından gelecek ipuçlarının piyasa fiyatlamalarını etkileyebileceğini belirtti. 

Asya piyasalarında, Japonya tatil nedeniyle kapalıyken, Hong Kong hariç alıcılı bir seyir izleniyor. Çin'de Maliye Bakanı Lan Fo'an, piyasaları desteklemeye devam edeceklerini açıkladı, ancak somut adımların eksikliği dikkat çekti. 

Yurt içinde ise Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi cuma günü yüzde 0,98 değer kaybederek 8.876,22 puandan kapandı. Dolar/TL kuru ise yüzde 0,3 artışla 34,2870 seviyelerinde işlem görüyor. 

IMF, Türkiye ekonomisinin kademeli bir toparlanma sürecine girdiğini belirterek, 2024'te yüzde 3 büyüme beklentisini yineledi.

Kaynak: AA