Küresel Finans Aktörlerini Bir Araya Getiren Toplantılar Başladı Küresel Finans Aktörlerini Bir Araya Getiren Toplantılar Başladı

Küresel piyasalarda dalgalı bir görünüm devam ederken, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapabileceğine dair beklentiler güçlenmeyi sürdürüyor. Ancak bilanço sezonundaki temkinli duruş, piyasaları etkileyen faktörler arasında yer alıyor. 

ABD’de ekonominin enflasyonla mücadeleyi resesyona girmeden atlatabileceği yönündeki umutlar canlı kalırken, büyük firmaların açıkladığı mali veriler sektör bazında hisse dalgalanmalarını artırıyor. 

Uzmanlar, güçlü finansal sonuçların ABD ekonomisinin büyüme beklentilerine olumlu katkıda bulunabileceğini belirtiyor. Bu nedenle, şirket bilançoları yatırımcıların dikkatle takip ettiği ana unsurlar arasında yer alıyor. 

Öte yandan, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin yaptığı açıklamalar da piyasaların yakın takibinde. Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, faizlerin düşürülmesine dair mevcut eğilimi desteklediğini ifade ederek, "Faiz oranını kademeli olarak daha normal seviyelere çekme stratejisi, riskleri yönetmemize yardımcı olabilir" dedi. 

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise iş gücü piyasasında görülen zayıflamanın daha hızlı faiz indirimlerine yol açabileceğini belirtti. Kashkari, gelecek çeyrekler için mütevazı faiz indirimleri öngördüğünü de sözlerine ekledi. 

Kurumsal cephede, dün yüzde 4'ün üzerinde değer kazanan Nvidia hisseleri rekor tazeledi. Bugün ise Lockheed Martin, Moody's ve General Motors’un mali sonuçları yatırımcılar tarafından dikkatle izleniyor. 

Piyasalarda Fed’in gelecek ay politika faizini 25 baz puan indireceği ihtimali kuvvetle muhtemel görünürken, yıl sonuna kadar yapılacak iki toplantıda toplamda 50 baz puanlık indirim beklentisi de yüksek. 

Diğer yandan, IMF ve Dünya Bankası'nın yıllık toplantıları Washington’da başladı. Maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının katıldığı toplantılar 26 Ekim'e kadar sürecek ve bu süreçte alınacak kararlar piyasalar tarafından yakından takip edilecek. 

ABD’de 10 yıllık tahvil faizi dün 11 baz puan artarak yüzde 4,19'a yükseldi ve bugün yüzde 4,21 seviyesinde seyrediyor. Dolar endeksi de yüzde 0,5'lik yükselişle güne 104 seviyesinde başladı. 

Altının ons fiyatı, merkez bankalarının faiz indirimlerine devam edeceği beklentisi ve jeopolitik risklerle dün 2.740,61 dolarla rekor kırdı, ancak yüzde 0,1 düşüşle 2.719,82 dolardan kapandı. Bugün ise yüzde 0,6 yükselerek 2.736 dolara çıktı. Gümüşün ons fiyatı da Orta Doğu’daki jeopolitik gerilim nedeniyle altıncı işlem gününde de yükselerek yüzde 1,1 artışla 34,15 dolara ulaştı. 

Brent petrol, dün yüzde 1,2 artışla 73,74 dolardan kapanmasının ardından bugün yüzde 0,1 düşüşle 73,69 dolardan işlem görüyor. 

New York Borsası'nda Dow Jones endeksi yüzde 0,80, S&P 500 endeksi yüzde 0,18 gerilerken, Nasdaq endeksi yüzde 0,27 artış kaydetti. ABD vadeli endeks kontratları yeni güne negatif bir başlangıç yaptı. 

Avrupa piyasalarında ise dün satıcılı bir seyir izlendi. Gözler bugün Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı konuşmaya çevrildi. Almanya’da Eylül ayına ait Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), aylık bazda yüzde 0,5 azaldı ve yıllık yüzde 1,4’lük düşüş gösterdi. 

Uzmanlar, Avrupa’daki resesyon endişelerinin sürdüğünü vurgularken, makroekonomik verilerin ECB'nin Aralık ayında alacağı kararlara ışık tutabileceğini belirtti. Dünkü işlemlerde Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,01, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,71, İngiltere’de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,48 değer kaybetti. 

Asya’da ise piyasalar karışık bir seyir izliyor. Güney Kore ile Kuzey Kore arasında artan gerginlik, bölgedeki risk algısını artırıyor. Güney Kore’de açıklanan ÜFE verilerine göre, aylık bazda yüzde 0,2 düşüş kaydedilirken, yıllık bazda yüzde 1'lik artış beklentilerin gerisinde kaldı. 

Dolar/yen paritesi dün yüzde 0,8 artışla 150,8’den kapanırken, bugün yüzde 0,1 yükselerek 150,9 seviyesinde işlem görüyor. Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,6, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,2 düşüş gösterirken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,2 değer kazandı. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün yüzde 1,58 düşüşle 8.654,39 puana geriledi. Dolar/TL ise yüzde 0,1 azalışla 34,2356'dan kapanmasının ardından bugün 34,2390 seviyesinde işlem görüyor. 

Uzmanlar, yurt içinde veri akışının sakin olduğunu, yurt dışında ise ABD’de Richmond Fed imalat sanayi endeksi ile ECB Başkanı Lagarde’ın konuşmasının izleneceğini belirtiyor. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.600 ve 8.490 puan destek, 8.800 ve 9.000 puan direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.

Kaynak: AA