Küresel piyasalar, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'nda yapacağı konuşmaya kilitlenmiş durumda. Dünya genelinde enflasyonla mücadelede son aşamalara gelinirken, yatırımcılar Fed'in Eylül ayından itibaren nasıl bir yol izleyeceğini dikkatle takip ediyor.
Para piyasalarındaki hareketler, Fed'in yıl sonuna kadar toplamda 100 baz puanlık bir faiz indirimi gerçekleştirebileceği yönünde sinyaller veriyor. Powell'ın açıklamalarından çıkacak ipuçlarının ise piyasalarda dalgalanmalara neden olabileceği öngörülüyor.
Dün, Fed yetkilileri para politikası konusunda açıklamalar yapmaya devam etti. Kansas City Fed Başkanı Jeff Schmid, enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2'ye çekilmesi gerektiğini vurguladı ve iş gücü piyasasının bu yönde bir miktar gevşediğini, ancak hâlâ yapılacak işler olduğunu belirtti. Schmid, işsizlik verilerinin daha yakından izlenmesi gerektiğini ve bu verilerin gelecekteki yönü belirleyeceğini ifade etti.
Boston Fed Başkanı Susan Collins ise, enflasyonun yüzde 2'ye düşmesi konusunda daha fazla güven sağlanması gerektiğini ve faiz oranlarını düşürmeye başlamanın yakında uygun olabileceğini dile getirdi. Collins, farklı bir politika duruşuna geçildiğinde, kademeli bir indirim hızının daha yerinde olacağını söyledi.
Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker da, verilerin beklediği gibi gelmesi durumunda Eylül ayında faiz indirimi yapılabileceğini kaydetti. Harker, faiz indiriminin miktarından çok, sürecin istikrarlı bir şekilde yönetilmesi gerektiğini ve yavaş, metodik bir yaklaşımın en doğru yol olduğunu düşündüğünü belirtti.
Bu gelişmelerle birlikte, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi şu sıralarda yüzde 3,85 seviyesinde, dolar endeksi ise 101,3 seviyesinde dengelenmiş durumda. Altının ons fiyatı yeni günde önceki kapanışa göre yüzde 0,3 artışla 2.492 dolardan, Brent petrolün varil fiyatı ise 76,6 dolardan işlem görüyor.
Dün, Dow Jones endeksi yüzde 0,43, S&P 500 endeksi yüzde 0,89 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,67 düşüş kaydetti. ABD'de endeks vadeli kontratları ise yeni güne yükselişle başladı.
Avrupa borsalarında dün yön arayışı öne çıkarken, açıklanan veriler ekonomik aktiviteye ilişkin endişelerin güçlü kalmasına neden oldu. Almanya'da Ağustos ayı imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 42,1, hizmet sektörü PMI ise 51,4 olarak beklentilerin altında kaldı. Avro Bölgesinde imalat sanayi PMI 45,6 ile tahminlerin altında kalırken, hizmet sektörü PMI 53,3 ile beklentileri aştı.
İngiltere'de FTSE 100 endeksi dün yüzde 0,06, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,24 yükseldi; Fransa'da CAC 40 endeksi ve İtalya'da FTSE MIB endeksi ise yatay bir seyir izledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratları ise yeni güne artışla başladı.
Asya piyasalarında, Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları öncesinde yatırımcıların temkinli davranması dikkat çekti ve bölgede endeksler haftanın son işlem gününde dar bir bantta seyretti. Japonya'da açıklanan verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Temmuz ayında yüzde 2,8 ile beklentilerin üzerinde artış gösterdi. Bu durumun, Japonya Merkez Bankasının (BoJ) faiz artırımı konusunda elini güçlendirdiği belirtiliyor. Kapanışa doğru, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,5, Güney Kore'de Kospi endeksi ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 oranında değer kaybetti.
Borsa İstanbul'da dün alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi günü yüzde 0,17 artışla 9.921,40 puandan tamamladı. Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 artışla 33,9065 seviyesinden kapanırken, bugün bankalararası piyasanın açılışında 33,9800 seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde finansal hizmetler güven endeksi, yurt dışında ise Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu'ndan gelecek haber akışı ve ABD'deki yeni konut satış verilerinin izleneceğini belirtti. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.900 ve 9.750 seviyeleri destek, 10.000 puan ise direnç olarak takip ediliyor.