ABD'de geçtiğimiz hafta açıklanan istihdam verilerinin ardından, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimine dair beklentiler şekillenirken, piyasalar dalgalı bir seyir izliyor. Fed'in faiz indirim sürecini daha küçük adımlarla sürdüreceğine dair artan beklentiler, piyasalardaki hareketliliği tetikliyor.
Geçen hafta güçlü gelen istihdam rakamları, Fed'in faiz indirimine yönelik beklentileri önemli ölçüde etkiledi. Faizlerin daha yavaş bir hızla indirileceğine dair oluşan kanaat, tahvil faizlerinde yükselişle birlikte, Orta Doğu'daki gerginlikler nedeniyle risk iştahını düşürdü.
Bu gelişmeler ışığında, Fed yetkililerinden gelen açıklamalar dikkatle takip ediliyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, "Risk dengesi yüksek enflasyondan yükselen işsizliğe kaymış durumda" ifadeleriyle bu tabloya dikkat çekti.
Para piyasalarındaki fiyatlamalara göre, Fed’in Kasım ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığı yüzde 87'ye ulaşırken, 50 baz puanlık bir indirim ihtimali ise tamamen ortadan kalktı. Bu arada ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, Ağustos ayından bu yana ilk kez yüzde 4’ü aştı. Dolar endeksi ise yeni güne 102,4 seviyesinde başladı.
Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,4'lük bir değer kaybı yaşadıktan sonra, şu anda 2.643 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı, dün yüzde 3,8'lik bir artışla 80,8 dolara yükselirken, bugün yüzde 1,7 düşerek 79,5 dolara geriledi.
New York Borsası'nda dün Dow Jones endeksi yüzde 0,94, S&P 500 endeksi yüzde 0,96, Nasdaq endeksi ise yüzde 1,17 düşüş yaşadı. ABD'de endeks vadeli kontratları ise güne karmaşık bir şekilde başladı.
Kurumsal tarafta, Google hisseleri, ABD’de bir federal yargıcın Android kullanıcılarına uygulamaları indirmek ve uygulama içi ödemelerde daha fazla seçenek sunulmasını zorunlu kılması nedeniyle yüzde 2,5 değer kaybetti.
Analistler, bu hafta bilanço sezonunun başlayacağını ve JPMorgan Chase, Wells Fargo, BlackRock, PepsiCo, DeltaAir ve Domino's Pizza gibi büyük firmaların finansal sonuçlarının takip edileceğini vurguladı.
Avrupa ve Asya Piyasalarındaki Durum
Avrupa tarafında, Almanya dışındaki borsalarda dün pozitif bir görünüm hakim oldu. Bölge genelinde açıklanan ekonomik veriler, ekonomik faaliyetlere yönelik endişelerin sürdüğünü gösterdi. Euro Bölgesi'nde Eylül ayında eksi 15,4 olan Yatırımcı Güven Endeksi, bu ay eksi 13,8'e yükseldi. Almanya'da fabrika siparişleri ise Ağustos ayında yüzde 5,8 gerileyerek dikkat çekti.
Bu gelişmelere rağmen Avrupa Merkez Bankası'nın bu ay 25 baz puanlık bir faiz indirimi yapması bekleniyor. Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,09 düşerken, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,66, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,46, İngiltere'de FTSE 100 endeksi ise yüzde 0,28 yükseldi. Avrupa'daki endeks vadeli işlemler ise güne karışık başladı.
Asya'da ise Çinli yetkililerin ekonomik brifinglerinin yatırımcılarda hayal kırıklığı yaratmasıyla borsalarda satış ağırlıklı işlemler görüldü. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu yetkilileri, ekonomik büyümeye dair taahhütlerini yinelerken, ek teşvik açıklamamaları piyasada olumsuz karşılandı.
Japonya’da hane halkı harcamaları Ağustos ayında yıllık yüzde 1,9 oranında azalırken, kapanışa yakın Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 3,4, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,2 yükseldi. Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,5 düşerken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 7,3 değer kaybetti.
Yurt İçi Piyasalar
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, dün yüzde 0,85 oranında değer kaybederek 9.031,64 puana geriledi. Dolar/TL ise yüzde 0,01 artışla 34,2639’dan kapanış yaptı. Bugün ise dolar, 34,2690 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, bugün yurt içinde önemli bir veri gündeminin olmadığını, yurt dışında ise ABD dış ticaret dengesinin izleneceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksi için 8.850 ve 8.700 puan seviyeleri destek, 9.200 ve 9.300 puan seviyeleri ise direnç noktaları olarak görülüyor.