Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekte alacağı kararlar hakkındaki belirsizlik devam ederken, ABD ekonomisinin "yumuşak iniş" yapacağına dair beklentiler risk iştahını artırıyor. 

Dünya çapında ekonomilerin resesyona girip girmeyeceği yakından izlenirken, ABD işgücü piyasasından gelecek göstergeler yatırımcıların radarında kalmaya devam ediyor. Dün açıklanan veriler ise ekonomik yavaşlamanın hafif de olsa sürdüğünü ortaya koydu. 

ABD'de imalat sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Eylül ayında 0,9 puan gerileyerek 47'ye indi ve beklentilerin altında kaldı. Bu seviye, son 15 ayın en düşük seviyesi olarak kaydedildi. Hizmet sektörü PMI ise aynı dönemde 0,3 puan azalarak 55,4'e gerilemesine rağmen tahminlerin üzerinde gerçekleşti. 

Fed yetkililerinin açıklamaları da piyasalar tarafından yakından izleniyor. Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, bankanın geçen hafta aldığı faiz indirimi kararını neden desteklediğini açıkladığı bir makalede, yıl sonuna kadar faiz oranlarının yarım puan daha düşürülmesini savundu. Kashkari, "Enflasyon yüzde 2 hedefine doğru ilerlerken, işgücü piyasası da gevşiyor" ifadelerini kullandı. 

Ayrıca bir televizyon programında konuşan Kashkari, Fed'in bundan sonraki dönemde daha küçük adımlar atmasını beklediğini dile getirdi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic de benzer şekilde, bankanın büyük bir faiz indirimi ile döngüye başlamasının, enflasyon ve istihdam arasındaki risklerin dengelenmesine yardımcı olduğunu belirtti. 

Bakan Mehmet Şimşek, New York'ta Yatırımcılarla Buluştu Bakan Mehmet Şimşek, New York'ta Yatırımcılarla Buluştu

Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise işgücü piyasasını korumak ve ABD ekonomisini desteklemek için faiz oranlarının ciddi şekilde düşürülmesi gerektiğini vurguladı.  

Goolsbee, "Enflasyonun yüzde 2'ye düşeceğine yönelik güven arttıkça, istihdamla ilgili risklere odaklanmamız gerekiyor. Bu da gelecek yıl daha fazla faiz indirimi anlamına gelebilir" değerlendirmesinde bulundu. 

Piyasalarda, Fed'in yıl sonuna kadar 75 baz puanlık bir faiz indirimi yapacağı beklentisi devam ederken, Kasım ayında 25 baz puan, aralıkta ise 50 baz puanlık indirim öngörülüyor. 

Öte yandan, dünya çapında önemli diplomatik etkinliklerden biri olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun 79'uncu oturumu bugün New York'ta başlayacak. 

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizleri yüzde 3,74 seviyesinde seyrederken, dolar endeksi 100,9'da dengelendi. Altının ons fiyatı ise 2.640 dolarla tarihi zirveye çıkarken, şu anda 2.635 dolar seviyesinde bulunuyor. 

İmalat sanayinde kullanılan önemli emtialardan biri olan bakır, resesyon endişelerinin hafiflemesi ve gelecekteki talebin güçlü kalacağına yönelik beklentilerle yüzde 2,2 artışla 4,41 dolardan işlem görüyor. Analistler, Çin hükümetinin aldığı ekonomik destek adımlarının bakır fiyatlarında yükselişi tetiklediğini belirtti. 

Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 0,7 düşüşle 73,6 dolara geriledikten sonra şu sıralar yüzde 0,7 artışla 74,1 dolardan işlem görüyor. 

ABD'de Dow Jones endeksi dün yüzde 0,15, S&P 500 endeksi yüzde 0,28 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,14 değer kazandı. Ancak ABD endeks vadeli kontratları güne hafif düşüşle başladı. 

Avrupa borsaları da dün genel olarak pozitif bir seyir izledi. Almanya, Fransa ve İngiltere'deki endeksler yükselirken, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,24 geriledi. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yıl sonuna kadar atacağı adımlar konusundaki belirsizlikler ise sürüyor. 

Bölgedeki enflasyon endişeleri yerini resesyon korkusuna bırakırken, Almanya'da imalat sanayi PMI eylülde 42,4'ten 40,3'e geriledi. Hizmet sektörü PMI ise 51,2'den 50,6'ya düştü. Euro Bölgesi'nde ise imalat PMI 44,8'e, hizmet sektörü PMI ise 50,5'e gerileyerek son 7 ayın en düşük seviyesini gördü. 

Asya piyasaları yeni güne Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) açıkladığı destekleyici tedbirlerin etkisiyle olumlu başladı. Banka, zorunlu karşılık oranını 50 baz puan indirirken, yedi günlük repo faiz oranını da yüzde 1,5'e çekti. Konut kredisi faiz oranlarının da ortalama 50 baz puan azaltılması, emlak sektöründeki sorunların çözümüne katkı sağlayabilir. 

Japonya'da imalat sanayi PMI 49,6 ile beklentilerin altında kalırken, hizmet sektörü PMI 53,9 ile güçlü kalmayı sürdürdü. 

Dün Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,13 düşüşle 9.887,75 puandan kapandı. Dolar/TL ise dünkü yatay seyirle 34,1326 seviyesinden kapanarak bugün yüzde 0,1 artışla 34,1530 seviyesinde işlem görüyor. 

Analistler, bugünkü veri gündeminde reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranının öne çıktığını, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 9.840 ve 9.730 puanın destek, 10.010 ve 10.130 puanın ise direnç olarak takip edileceğini belirtti.

Kaynak: AA