Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (ASMMO) Başkan Yardımcısı Nurali Keleş 25 yıldır mali müşavirlik yaptığını ancak bugünkü kadar zor durumda kalmadıklarını söyleerek; "Biz bugün, meslektaşlarımız 7 gün 24 saat mücadele verdikleri için buradayız. Enflasyon muhasebesi uygulaması var şu anda. 31.12.2023 tarihli bilançolar enflasyon muhasebesine tabii. Enflasyon muhasebesi de öyle kolay bir iş değil bütün defterlerdeki, bilançolardaki kıymetler değerleniyor. Değerlendikten sonra da bilançolar ve gelir tablosu çıkıyor. Zor bir iş, onu da yetiştiremiyoruz. Süre sorunu var. Biliyorsunuz 12 günlük ramazan bayramı dolayısıyla meslektaşlarımız bayram tatili yapmak zorundaydı. Yapınca da beyannamelerle uğraşamadılar. KDV beyannameleri var, muhtasar beyannameleri var, kurumlar vergisi beyannamesi var. Kurumlarvergisi beyannamesinin uzatılmasını istiyoruz. Normalde 12 günlük bayram tatili varsa kurumlar vergisi beyannamesinin verilme süresi 31.04.2024 ise 12 gün daha uzatılması lazım. Yani dolayısıyla mayısın 12’sine kadar uzatılması gerekiyor. Bu bizim haklı talebimiz. Bir de onun üstüne geçici vergi var. O da mayısın 17’sine kadar da geçici vergi beyannameleri hazırlanacak. Bu geçici beyannamelerde de yine bilanço isteniyor. Daha önce bu beyannamelerde sadece gelir tablosu olurdu. Bir de üstüne bilanço isteniyor. Bu bilançoyla da artık geçici vergi olmaktan çıkmış oluyor. Kurumlar vergisi beyannamesi verilecek gibi oluyor. Bu da bizim ağır iş yükümüzü artırıyor. Personelimiz bürolarda yatıp kalkıyor. Meslektaşlarımızın şu an psikolojik sorunları var, problemleri var. Artık yetiştiremiyoruz.Ondan dolayı da maliye bakanlığından, bürokratlarından artık bizim bu beyannamelerin sürelerinin uzatılmasını istiyoruz. Ayrıca da ağır iş yükünün de kaldırılmasını istiyoruz. Bu konuda girişimlerde bulunduk ama sonuç alamadık. Halen uğraşıyoruz” şeklinde konuştu.

Pursaklar'da Tiyatroya Büyük İlgi: ‘Fare Kapanı’ Kapalı Gişe Oynayacak Pursaklar'da Tiyatroya Büyük İlgi: ‘Fare Kapanı’ Kapalı Gişe Oynayacak

"Mali tatilde de çalışıyoruz"

Maliye Bakanlığı bürokratlarının bu duruma el atması gerektiğini söyleyen Keleş; "Meslektaşlarımız yorgun. Şu an çalışanlarımızla birlikte perişan durumdayız. Maliye bakanlığının bürokratlarının buna göz yummamaları lazım. Sonuç getirmesini istiyoruz. Geçici vergi beyannamelerinde bilanço istemiyoruz. Bu geçici vergi sistematiğine de aykırı. Geçici vergide enflasyon düzeltmesine karşıyız. Bunu yetiştirmemiz mümkün değil.Süre ne kadar tatillerle orantılı olarak uzatılabilirse bizim için o kadar iyi olacak. Biz ikide bir maliye bakanlığına gidip de süre uzatma talebinde bulunmamalıyız. Biz mali tatilde de çalışıyoruz, bayramda da çalışıyoruz, bunun düzene girmesi gerekiyor. Gece saat 12’lere kadar mesaimiz devam ediyor. Pandemi sürecinde de meslektaşlarımız bedel ödedi ve öldü. Maliyenin bütün kurumlarının beyannamelerini biz gönderiyoruz. Bu sürelerin uzatılması ve bu kadar angaryanın yüklenmemesi gerekiyor” dedi.

Muhabir: Arda Kemal Atay