Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yeni eğitim öğretim yılı öncesinde okullarda akran zorbalığı, siber zorbalık ve diğer şiddet türlerinin önlenmesine yönelik önemli adımlar attı. Bu kapsamda, okul ve kurum yöneticileri, şiddeti önleme mevzuatının etkin bir şekilde uygulanabilmesi için hizmet içi eğitimlere alınacak.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından imzalanan yeni genelgede, fiziksel, cinsel, duygusal, psikolojik, ekonomik, siber ve dijital şiddet ile akran ve siber zorbalık gibi şiddet türlerinin önlenmesine yönelik yürütülecek çalışmaların kapsamı ve yöntemleri detaylandırıldı. Genelge, okullarda şiddetin önlenmesi için bir yol haritası sunarak, bu konuda atılacak adımlara ışık tutmayı amaçlıyor.

Yeni yayımlanan genelgede, göç, deprem, salgın hastalık gibi afet ve acil durumlar da dahil olmak üzere şiddetin önlenmesi ve mağdurların korunması konusunda sürekli hizmetlerin sağlanması gerektiği vurgulandı. Genelgede, Bakanlık taşra teşkilatındaki yöneticilerin, okullarda şiddeti önlemeye yönelik mevzuatın etkin bir şekilde uygulanması amacıyla hizmet içi eğitimlerden geçmeleri öngörülüyor. Bu eğitimler için bir uygulama planı oluşturulacak ve sonuçları ilgili birimlere iletilecek.

Tüm Çalışmalar e-Rehberlik sistemine Kaydedilecek

Ayrıca, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri il yürütme komisyonlarının, okullardaki şiddet risk faktörlerini belirleyip, bu risklere karşı gerekli tedbirleri almaları isteniyor. Komisyonlar, okul rehberlik ve psikolojik danışma programları ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin hizmet planlarına şiddetin önlenmesine yönelik faaliyetleri dahil edecek. Rehber öğretmeni bulunmayan okullarda ise, rehberlik ve psikolojik danışma hizmetlerinin şiddeti önleme faaliyetleri yürütülecek ve tüm çalışmalar e-Rehberlik sistemine kaydedilecek.

İlgili Kurumlarla İşbirliği Yapılacak

Okul ve kurumlarda güvenliği artırmak amacıyla, yönetimler gerekli tedbirleri alacak ve ilgili kurumlarla işbirliği yapacak. Okul rehberlik ve psikolojik danışma servisleri ile rehberlik ve araştırma merkezlerinin (RAM) şiddeti önlemeye yönelik çalışmalarında gerekli koşullar ve personel desteği sağlanacak.

Eğitim ortamlarında şiddete yol açabilecek risk faktörleri belirlenecek ve bu risklere yönelik öncelikli tedbirler alınacak. Ayrıca, okul ve kurumlar tarafından, güvenlikle ilgili tespit edilen acil durumlar, ilgili protokollere uygun olarak üst birimlere ve kolluk kuvvetlerine bildirilecek. Okul-aile işbirliği güçlendirilerek, şiddetin önlenmesinde velilerin desteğini sağlamak için gerekli tedbirler alınacak. Çalışmalara araç-gereç, ulaşım ve bütçe ile personel desteği verilecek.

Uygulamaya İlişkin Hususlar

Genelgede, uygulamaya ilişkin hususlar ise şöyle belirlendi:

Şiddetin önlenmesi amacıyla okullarda ve kurumlarda yapılacak çalışmalar, kapsamlı bilgilendirme ve farkındalık oluşturma faaliyetlerini içerecek. Öğretmenler, öğrenciler, aileler ve diğer paydaşlar arasında şiddet, zorbalık ve saldırgan davranışların kabul edilemez bir anlayış olarak benimsenmesini sağlamak için çeşitli eğitim ve bilgilendirme programları gerçekleştirilecek.

Dijital ortamların güvenli kullanımını teşvik etmek ve sanal okuryazarlığı artırmak için özel çalışmalar yapılacak. Ayrıca, çocukların dijital ve siber ortamların gerçek sosyal yaşantılar üzerindeki olumsuz etkilerinden korunmasına yönelik önlemler genişletilecek.

Okul ve kurumlarda şiddeti önlemeye yönelik sosyal, sportif ve kültürel etkinlikler artırılacak. Rehberlik ve araştırma merkezleri, rehber öğretmeni bulunmayan okullarda da şiddeti önlemeye yönelik farkındalık oluşturacak faaliyetler düzenleyecek.

Rehber öğretmenler, okul ve sınıf risk haritaları doğrultusunda, yönetici, öğretmen, öğrenci, veli ve diğer personele yönelik bilgilendirme ve farkındalık çalışmaları yapacak.

Suça Sürüklenen Çocuk Sayısı Hızla Artıyor: 14 Yılda İkiye Katlandı Suça Sürüklenen Çocuk Sayısı Hızla Artıyor: 14 Yılda İkiye Katlandı

Özel eğitim ihtiyacı olan ve geçici koruma statüsündeki öğrencilerin sosyal uyumlarını artırmak için gerekli destek ve önlemler alınacak.

Son olarak, okullarda ve kurumlarda sevgi, saygı ve birlikte yaşama kültürünü güçlendirmeye yönelik genel çalışmalar artırılacak.

Açık Öğretim Öğrencileri de RPD Hizmetlerinden Yararlanacak

Genelgede, şiddet mağduru veya şiddet uygulayan öğrenciler için psikososyal destek hizmetlerine yönelik mevzuat kapsamında alınan tedbirlerle ilgili bilgilere de yer verildi.

Şiddetin önlenmesine yönelik eğitim çalışmalarının artırılacağı belirtilen genelgede, bu doğrultuda hayat boyu öğrenme kurumlarındaki mevcut kursların yaygınlaştırılması için ilgili birimlerle iş birliği yapılacağı vurgulandı. Ayrıca, şiddeti önlemeye yönelik aile eğitimlerinin Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından yaygınlaştırılacağı ve Bakanlık tarafından hazırlanan aile eğitimi programlarının kullanılacağı ifade edildi.

Açık öğretim okullarında kayıtlı öğrencilerin rehberlik ve psikolojik danışma (RPD) hizmetlerinden yararlanabilmesi için halk eğitimi merkezlerinin gerekli tedbirleri alacağı ve gerektiğinde rehberlik ve araştırma merkezlerine yönlendirme yapılacağı bildirildi.

Eğitim çağı dışında kalan bireylerin halk eğitimi merkezleri aracılığıyla okuryazarlık, farkındalık ve bilgi becerilerinin artırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Şiddetle mücadelede etkili izleme, koordinasyon ve işbirliğinin sağlanması amacıyla, ilgili kurumlar ve üniversitelerle ortak çalışmalar yürütülecek ve şiddetin önlenmesine yönelik stratejiler geliştirilecek.

Kaynak: AA