Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'nin ilk yerli ve milli elektrikli ana hat lokomotifi ESKİŞEHİR-5000’in test sürecinin devam ettiğini belirterek, "Lokomotifimizi Eylül 2025'te raylarla buluşturmayı hedefliyoruz" dedi. TÜRASAŞ tarafından üretilen bu önemli projede testlerin sürdüğü vurgulandı. 

Uraloğlu, yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen ESKİŞEHİR-5000 Projesi'ne dair yaptığı açıklamada, lokomotifin Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii AŞ (TÜRASAŞ) tarafından üretildiğini belirtti. 

Testlerin TCDD Hasan Bey Depo Sahası'nda başladığını aktaran Bakan, “Ekim 2024 itibarıyla yol testlerine başladık. Lokomotifimiz testlerde 140 kilometre hız barajını aşarak önemli bir başarıya imza attı. Planımız Eylül 2025’te raylara indirilmesi yönünde" ifadelerini kullandı. 

"Yerli Üretimde Yüzde 80 Oranına Ulaşılacak" 

Uraloğlu, Eskişehir’de TÜRASAŞ fabrikasında geliştirilen 5 megavat gücündeki lokomotifin yük ve yolcu taşımacılığında kullanılacağını, ayrıca Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Sertifikası’na sahip olacağını belirtti. Projede 115 yerli firma ile iş birliği yapıldığını ve yerlilik oranının yüzde 65 seviyesinde olduğunu aktaran Bakan, seri üretimde bu oranın yüzde 80'e çıkarılacağını söyledi. 

Uraloğlu, "Bu proje, Türkiye'nin demir yolu sektöründeki dışa bağımlılığını azaltarak, ihracat kapasitelerini genişletecek. ESKİŞEHİR-5000, Türkiye'de bugüne kadar tasarlanmış en güçlü cer motorlarına sahip. Her biri 1280 kilovat gücündeki bu motorlar, cer konvertörleri ile birlikte ülkemizin en yüksek gerilimli sistemleri olarak dikkat çekiyor" dedi. 

Yerli Teknolojiyle Üretilen İlk Ana Hat Lokomotifi 

ESKİŞEHİR-5000'in Türkiye'de yerli mühendisler tarafından tasarlanıp üretildiğini vurgulayan Uraloğlu, lokomotifin gövdesi, boji ve tren kontrol yönetim sisteminin tamamen yerli teknoloji ile geliştirildiğini söyledi. 

Uraloğlu, "Bu projede kazandığımız bilgi birikimi sayesinde ileride üreteceğimiz lokomotiflerde dışa bağımlılıktan kurtulacak ve ihracat imkanları yaratacağız" dedi. 

Üniversite-Sanayi İş Birliğiyle Geliştirildi 

Proje kapsamında Türkiye'deki üniversiteler ve sanayi kuruluşlarıyla iş birliği yapıldığını belirten Uraloğlu, TÜRASAŞ, TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü, ASELSAN ve İstanbul Teknik Üniversitesi gibi kurumların bu projeye katkı sağladığını vurguladı. 

Türk Çayı Dünya Pazarında Yerini Sağlamlaştırdı Türk Çayı Dünya Pazarında Yerini Sağlamlaştırdı

Türkiye'nin raylı sistemlerdeki yerlilik oranını artırmayı hedefleyen projede, TCDD Taşımacılık AŞ’ye teslim edilecek 95 ESKİŞEHİR-5000 lokomotifinin seri üretimine hız verildiğini belirten Bakan Uraloğlu, proje kapsamında geliştirilen tüm ana bileşenlerin kritik teknolojiye sahip olduğunu ve bu bileşenlerin ihraç edilebileceğini ifade etti.

Kaynak: AA