Türkiye'deki tek minyatür müzik aleti ustası Cevat Arslan'ın yaptığı açıklamaya göre covid döneminden bu güne üretim maliyetlerinin artmasından dolayı atölyesi kapalı.

Arslan atölyesini kapatma hikayesini şu sözlerle anlatıyor; "Benim atölyem buradaydı. Pandemiyle birlikte satış olmayınca kiralar ve faturalar ödenemedi. Başka çaremiz de yoktu. Biz de memlekete taşıdık atölyeyi.

Pek çok arkadaşımız da aynı şekilde yaptı. Yani evinin bir köşesini atölyeye çeviren oldu, şehre uzak bir yerde atölye açan oldu. Kömürlükte veya bodrumda çalışanlarımız da var". Cevat Arslan ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek aldıklarını ve vergilerden de muaf olduklarını belirtti.

Teninize Uygun Fondöten Seçimi Nasıl Yapılır? Teninize Uygun Fondöten Seçimi Nasıl Yapılır?

Yurt dışından gelen siparişler için kargolamada sorun yaşadığını belirten Arslan, biri fatura istediğinde kesemediği zamanlarda Kültür Bakanlığı’nın devreye girmesine ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Türkiye’nin minyatür müzik enstrümanı alanındaki tek temsilcisi olarak bilinen Cevat Arslan aynı zamanda Kültür Bakanlığı sanatçısı. 35 yıldır aynı işle iştigal eden Cevat Usta 26 farklı çeşit çıkardığını söyledi.

Genç yaşta sanatıyla tanışan Cevat Arslan; “Lisedeydim bu sanatı öğrendiğimde, evimi bu sanatla aldım, çocuklarımı bu sanatla okuttum" ifadelerini kullandı.

Saz, klasik gitar, elektrogitar, ud, 3 çeşit kemençe, kanun, çello, keman, kabak kemane, ney, tambur, cümbüş, piyano, kopuz ve daha fazla çeşit imal edebilen usta, yaptığı minyatürlerin malzemelerinin gerçeğine çok yakın olmasına özen gösteriyor.

Ayrıca üretim esnasında kıl testere, zımpara ve bızbız ile çalışıyor. Bir tane minyatürün ortayaçıkması için 52 defa elden geçmesi gerektiğini söyleyen Arslan yalnızca 3 aşamada makine kullandığını söyledi.

Muhabir: Arda Kemal Atay