Mersin'de 110 yaşında hayata gözlerini yuman Türkiye'nin ilk Sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, 19 Kasım Salı günü (yarın) düzenlenecek törenin ardından son yolculuğuna uğurlanacak.
Cumhuriyet efsanesi Muazzez İlmiye Çığ, Mezitli ilçesindeki özel bir hastanede rahatsızlığı nedeniyle tedavi görmekteydi. Hastanenin yoğun bakımında yatan Türkiye'nin ilk Sümeroloğu ve akademisyeni Çığ, dün 110 yaşında hayata veda etti.
Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın cenazesinin yarın ikindi vakti Toroslar ilçesindeki Akbelen Şehir Mezarlığı'nda toprağa verilmesinin planlandığı duyuruldu.
Muazzez İlmiye Çığ Kimdir?
Muazzez İlmiye Çığ, 1'inci Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden birkaç hafta önce Bursa'da doğdu. 1919'da beşinci yaş gününü kutladığı sırada, İzmir Yunan ordusu tarafından işgal edilince öğretmen olan babası, ailesinin güvenliğini sağlamak için Çorum'a taşındı ve Muazzez İlmiye Çığ, ilköğrenimini burada tamamladı.
1926'da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi ve 1931'de, 17 yaşına geldiğinde ilkokul öğretmeni yetiştiren bu okuldan mezun oldu.
Yaklaşık 5 yıl boyunca Eskişehir'de öğretmenlik yapan Çığ, 1936'da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü'ne girdi
1940'ta diplomasını aldıktan sonra, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ni oluşturan 3 kurumdan biri olan Antik Şark Eserleri Müzesi'nde 10 yıl sürecek kariyerine, kurumun arşivlerinde tercüme edilmeden ve tasnif edilmeden saklanan binlerce çivi yazılı tablet alanında uzman olarak başladı.
Meslektaşları Hatice Kızılyay ve Fritz Rudolf Kraus ile birlikte, müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan binlerce tableti tek tek temizledi, ardından da bu tabletleri sınıflandırıp, numaralandırdı.
Çığ ayrıca 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu ve 3 bin tabletin kopyasını çıkarıp, katalog halinde yayımladı. 1972 yılında emekliye ayrılan efsane isim, emeklilikten sonra bir süre yurt dışında yaşadı.
Cumhuriyet Efsanesi 16 Kitap Yazdı
Prof. Samuel Noah Kramer'in 'History Begins at Sumer' adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990'da 'Tarih Sümer'de Başlar' adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı.
Kitabın çok ilgi görmesi ile 1993'te çocuklara yönelik 'Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk' da dahil Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı.
2000 yılında İstanbul Üniversitesi'nden, 'İlk Çivi Yazısı ve Sümeroloji Uzmanı' unvanıyla fahri doktora aldı.
Muazzez İlmiye Çığ'ın özel arşivi, Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'nda bulunuyor. 16 kitap yazan Çığ, hayatı boyunca çok sayıda ödüle de layık görüldü.