ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) James Webb Uzay Teleskobu, 350 yıl önce patlamış olan bir süpernovaya ait ışık yankısını gözlemledi. Uzaydaki gaz ve toz bulutlarının detaylı, üç boyutlu haritasını çıkardı.
Cassiopeia Takımyıldızı’nda geçmişte geçekleşmiş bir yıldız patlamasının etkilerini gösteren süpernova kalıntısı bulundu. Patlama esnasında dağılan X-ışınları ve morötesi ışık, uzaydaki gaz ve toz bulutlarının yüksek ısıya ulaşmasına ve patlamasına sebep oldu.
Uzayın Üç Boyutlu Haritası Yapıldı
NASA’nın James Webb Teleskobu, bu ışık yankısının detaylı incelenmesi ile daha önceden keşfedilmemiş olan düğümler, katmanlar ve bulut yapılarının ortaya çıkması sağlandı. Ortaya çıkan yeni yapılar sayesinde üç boyutlu harita çalışması gerçekleştirildi.
Araştırmaya dahil olan bilim insanlarından Dr. Armin Rest bu çalışmayı tıbbi tomografi taramasına benzeterek, uzay yapılarının üç boyutlu olarak anlamlandırılmasında büyük bir önem arz ettiğini söyledi.
Bilim insanları elde edilen tüm yeni verilerin yıldızlararası manyetik alanlar ve galaksilerdeki toz dinamikleri bakımından yeni bilgilere giden yolu açacağını öngörüyor.