1930'lu yıllarda Almanya'da üretilmeye başlanan Pervitin, II. Dünya Savaşı sürerken Naziler tarafından askerlere verilen ve ‘cesaret hapı’ olarak da isimlendirilen bir tür ilaçtır.

Ana maddesi metanfetamin olan Pervitin, insan beyni ve vücudu üzerinde büyük etkiler uyandırmaktadır. Söz konusu ilaç, uyku, beslenme ve dinlenme gibi temel ihtiyaçları erteleyerek, kullananlara enerji veriyordu.

İstanbul Boğazı'nda Gemi Trafiği Askıya Alındı İstanbul Boğazı'nda Gemi Trafiği Askıya Alındı

Pervitin’in İlk Kullanımları

İlk olarak toplama kamplarındaki esirler üzerinde test edilen Pervitin, kısa süre sonra savaş alanlarındaki Alman askerlerine dağıtılmaya başlandı. Adolf Hitler döneminde, cephedeki askerlerin durmadan, yorulmadan ve sorgulamadan ilerlemeleri için kullanılan bu ilaç, askerleri adeta birer savaş robotuna çevirmiştir.

Doğu Cephesi ve Pervitin’in Etkisi

İlacın en fazla, Doğu Cephesi'nde Sovyetler Birliği'ne karşı yürütülen savaşlarda kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bilhassa -30 dereceyi bulan dondurucu soğuklarda, üşüme, uykusuzluk ve yorgunluk gibi zorunlu durumları ortadan kaldıracağı düşünülmüştür.

Pervitin’in Askerler Üzerindeki Etkileri

Pervitin, askerleri fiziksel ve zihinsel olarak dinç tutarak, onları durmak bilmeyen savaş makinelerine dönüştürmüştür. Fakat bu ilacın uzun süreli kullanımı ciddi sağlık problemlerine ve bağımlılığa sebep olmuştur. Savaşın ilerleyen dönemlerinde, Pervitin'in yan etkileri daha belirgin olarak gözükmeye başlandığından ilacın kullanımına bazı sınırlamalar getirilmiştir.

Nazilerin gizli silahı Pervitin, kimi tarihçilere göre 2. Dünya Savaşı'nın seyrini değiştirecek kadar etkili olmuştur.

Muhabir: Utku Kabakcı