Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, 28. Dönem 1. ve 2. Yasama Yılı Değerlendirme Toplantısı'nda gazetecilere yeni anayasa çalışmalarına ilişkin önemli bilgiler verdi.

"Yeni anayasa çalışmaları TBMM'nin gündemine gelecek önemli ödevlerden birisi" diyen Numan Kurtulmuş, 12 Eylül Anayasası'ndan kurtulma vaktinin geldiğini, bu kapsamda toplumun tüm unsurlarının görüşlerinin dile getirildiği bir sürecin neticesinde hem idari hem de içerik itibarıyla tartışmaların belirli bir olgunluğa erişmesinin ardından Meclis’te da yasal zeminler çerçevesinde konuya ilişkin tartışmaların başlamasının mümkün olduğunu bildirdi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş’un yeni anayasa çalışmalarına ilişkin "Sivil, demokrat, katılımcı, güçler ayrımı prensibini bütünüyle benimsemiş, Türkiye'nin gerçeklerine uygun ve milletimizin ihtiyaçlarını karşılayacak bir anayasa çalışmasının yapılması zorunludur" değerlendirmesinde bulunması dikkat çekti.

Nasrallah'ın Ölüm İddiaları: İran Medyası Ne Diyor? Nasrallah'ın Ölüm İddiaları: İran Medyası Ne Diyor?

Geçen yasama yılı döneminde bu konuyla ilgili olarak siyasi partilerle görüşmeler yapıldığını anımsatan Kurtulmuş, "O günkü şartlar içerisinde kategorik olarak hiçbir siyasi parti kapıyı kapatmadı. Görüşmelere başlamadan evvel, Parlamentoda grubu bulunan ya da bulunmayan temsil edilen bütün siyasi partilerin parti metinlerini inceledim. Hepsinde 'yeni anayasa' tabiri ya da 'anayasada köklü bir değişikliğe gidilmesi' talebi yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Parlamentodaki siyasi partilerin hepsinin ya parti programlarında ya da seçim beyannamelerinde bu zorunluluğun altını çizdiğini belirten Kurtulmuş, "Bundan sonra da bu zeminin demokratik üslup içinde tartışmaya uygun bir şekilde açık tutulması, bu müzakerelerin gerçekleştirilmesi için bendeniz de üzerime düşen sorumluluğu yerine getirmeye gayret edeceğim" dedi.

Kaynak: AA