Bankacılık Sektöründe Mevduat Geriledi, Kredi Hacmi Arttı Bankacılık Sektöründe Mevduat Geriledi, Kredi Hacmi Arttı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) aylık petrol piyasası raporuna göre, ekim ayında örgütün ham petrol üretim miktarı önceki aya kıyasla günlük 466 bin varil artarak 26 milyon 530 bin varil seviyesine ulaştı.

En Yüksek Üretim Artışı Libya'da Yaşandı

Raporda, ekim ayında petrol üretiminde en büyük artışı sağlayan ülke Libya oldu. Libya’da ham petrol üretimi, günlük 556 bin varil artışla 1 milyon 96 bin varile çıktı. Buna karşılık, İran’daki üretim günlük 68 bin varil azalarak 3 milyon 259 bin varile düştü.

Suudi Arabistan’ın Üretimi Sınırlı Oranda Arttı

OPEC’in en büyük üreticisi konumundaki Suudi Arabistan ise bu dönemde üretiminde sınırlı bir artış kaydetti. Ülkenin günlük ham petrol üretimi 4 bin varil artarak 8 milyon 968 bin varil seviyesine ulaştı.

Küresel Sondaj Kule Sayısında Artış

Ekim ayında küresel petrol sondaj kule sayısı da artış gösterdi. Bu dönemde, dünya genelinde petrol sondaj kule sayısı 4 artarak 1825'e yükselirken, OPEC ülkelerindeki kule sayısı 5 düşüşle 436 olarak kaydedildi.

Küresel Petrol Talep Tahminleri Düşürüldü

OPEC, bu yıla yönelik küresel petrol talep tahminini bir önceki tahminine göre günlük 107 bin varil aşağı yönlü revize etti. Buna göre, küresel petrol talebinin bu yıl, geçen yılın aynı dönemine kıyasla günlük 1 milyon 800 bin varil artarak 104 milyon varil seviyesine ulaşması bekleniyor.

OECD Ülkelerinde ve OECD Dışı Ülkelerde Talep Artışı Bekleniyor

OECD ülkelerinde petrol talebinin günlük 200 bin varil, OECD dışındaki ülkelerde ise günlük 1 milyon 700 bin varil artması öngörülüyor. Ayrıca, OPEC’in öngörülerine göre, küresel talebin 2025 yılında günlük 1 milyon 500 bin varil artışla 105 milyon 600 bin varile çıkması bekleniyor. Bu artış, geçen ayki raporda öngörülen tahminin günlük 103 bin varil altında yer aldı.

Talep Artışı Beklentileri: OECD ve OECD Dışı Ülkeler

2025 yılı için talep artışının OECD ülkelerinde günlük yaklaşık 100 bin varil, OECD dışı ülkelerde ise günlük 1 milyon 400 bin varil olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: AA