ABD'de gerçekleştirilen ve bulguları Alzaymır Derneği Uluslararası Konferansı'nda duyurulan araştırmada, orman yangını dumanına maruz kalma yoğunluğundaki her bir mikrogram artışın, demans hastalığına yakalanma olasılığını yaklaşık yüzde 21 oranında yükselttiği ortaya kondu

Washington ile Pennsylvania üniversitelerinden bilim insanları, 2009-2019 arasında Güney Kaliforniya'da yaşayan 1.2 milyon yetişkinin sağlık verileri üzerinde çalıştı. Araştırmacılar, insanların 3 yıl süreyle hava kirliliğine sebep olan ince parçacık PM 2,5'e (çapı 2,5 mikrometreden küçük olan ince partikül madde) ne kadar maruz kaldığını ölçebilmek maksadıyla hava kalitesi verilerinden faydalandı.

Orman yangını dumanına maruz kalma yoğunluğundaki her bir mikrogram artış için demans teşhisi olasılığının da yaklaşık yüzde 21 arttığına dikkat çeken araştırmacılar, hava kirliliğine sebep olan diğer etkenlere maruz kalma yoğunluğundaki her 3 mikrogramlık artışın ise bu hastalığına yakalanma oranını yüzde 3 oranında arttırdığını belirtti.

Bu veriler, orman yangını kaynaklı hava kirliliğinin beyin fonksiyonları üzerindeki olumsuz etkisinin diğer faktörlerden çok daha yüksek olduğu şeklinde yorumlanabilir. 

Mobilizasyon ve Askeri Teknolojinin Evrimi Mobilizasyon ve Askeri Teknolojinin Evrimi

Alzaymır Derneği Bilim Sorumlusu Maria Carrillo, bu hususta daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, "Özellikle de demansın en yaygın türü olan Alzheimer riskinin, sağlıksız havadan kaçınmakta zorlanabilecek düşük gelirli nüfus için daha yüksek olduğu düşünüldüğünde, bu daha da önemli" dedi.

Kaynak: AA