Teknoloji Yazarı Burak Balcı’nın sunduğu program, her çarşamba günü saat 12.00-13.00 arasında gerçekleşiyor ve teknolojinin gündelik hayata etkilerini, uzman konuklarla birlikte ele alıyor.

Geçtiğimiz hafta Radyo Trafik Ankara’da yayınlanan Teknoloji Trafiği programının konuğu, JCI (Junior Chamber International) Çankaya As Başkanı ve yazılım mühendisi Beren İlkim Ceylan’dı. Ceylan, yazılım mühendisliği kariyerinden JCI Çankaya’daki çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede görüşlerini paylaştı.

Jci Çankaya Asbaşkanı Ceylan Kobi̇’ler Yeşil Dönüşüme Hazırlanmalı  Görsel 2

JCI Nedir?

JCI (Junior Chamber International), hakkında bilgi veren JCI As Başkanı Beren İlkim Ceylan, JCI’nın tarihsel gelişimini ele alarak şu ifadeleri kullandı:

“JCI, 1915 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nin San Diego eyaletinde kurulan ve dünyanın dört bir yanındaki genç liderlere liderlik becerilerini geliştirme fırsatı sunan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Türkiye’de 1987’den bu yana aktif olan bu organizasyon, özellikle genç girişimcilerin ve liderlerin gelişimine yönelik çalışmalarıyla biliniyor.”

Ceylan, JCI’in dünya genelindeki genç liderler ve girişimciler için önemli bir platform olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “JCI, genç liderler ve girişimcilerin ihtiyaç duyduğu network ve araçları sağlayan, 110 ülkede faaliyet gösteren uluslararası bir organizasyondur. Türkiye'de ise 1987'den bu yana, genç girişimciler ve liderler derneği olarak faaliyet göstermektedir. Ankara'da üç yerel organizasyonumuz var: JCI Ankara, JCI Çankaya ve JCI Start-up.”

JCI Çankaya’nın Gelişim Alanları

Programda, JCI Çankaya’nın genç liderler için dört temel gelişim alanına odaklandıklarını vurgulayan Ceylan, “Biz JCI Çankaya olarak dört gelişim alanına odaklanıyoruz: bireysel gelişim, toplumsal gelişim, uluslararası gelişim ve iş dünyası gelişimi. Bu alanlarda farkındalık yaratmak, eğitimler ve seminerler düzenlemek için çeşitli projeler yürütüyoruz. Bu projelerle liderlerin kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri, topluma katkı sunmaları ve uluslararası iş birliklerini geliştirmeleri için olanak sağlıyoruz.” diye konuştu.

Jci Çankaya Asbaşkanı Ceylan Kobi̇’ler Yeşil Dönüşüme Hazırlanmalı  Görsel 3

KOBİ’ler için Yeşil ve Dijital Dönüşüm

Kısa süre önce düzenledikleri KOBİ'ler için yeşil ve dijital dönüşüm semineri hakkında da konuşan Ceylan, “JCI Çankaya’nın son dönem projelerinden biri, KOBİ'ler için yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerini kolaylaştırmaya yönelik bir seminer düzenlemek oldu. Bu seminerin amacı, KOBİ’lerin karşılaştığı zorluklara çözümler sunmak, karbon ayak izlerini azaltmaları ve dijitalleşme süreçlerini hızlandırmaları için gerekli bilgilendirmeyi yapmaktı. Seminerimize OSTİM Sanayi İş İnsanları Derneği Başkanı, OSTİM Teknopark Müdürü ve KOSGEB temsilcileri de katıldı.” dedi ve yeşil dönüşümle ilgili şu bilgileri aktardı:

“Yeşil dönüşüm sürecinde, firmaların karbon salınımlarını azaltmak için adımlar atmaları gerekiyor. Özellikle Avrupa Birliği’nin Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) doğrultusunda, işletmelerin 31 Aralık 2025’e kadar bu düzenlemelere uyması gerekiyor. Bu düzenleme, üretim sırasında kullanılan teknolojilerin ne kadar karbon salınımına neden olduğunun hesaplanmasını içeriyor. Firmalar bu süreci daha verimli hale getirmek için destek programlarına başvurabiliyorlar.”

KOBİ'lere Sağlanan Destekler

KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumlar, KOBİ'lerin yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırmaları için çeşitli destek programları sunuyor. Ceylan bu desteklerle ilgili detayları şu şekilde paylaştı:

“Örneğin, TÜBİTAK’ın 1801 kodlu projesi, KOBİ'lerin tek başlarına ya da ortaklaşa projeler yaparak yararlanabilecekleri bir destek programıdır. Büyük ölçekli firmalar 25 milyon TL'ye kadar, küçük ölçekli firmalar ise 10 milyon TL'ye kadar destek alabiliyor. Bu destekler, üretim verimliliğini artırmayı amaçlıyor. Ayrıca, KOBİ'lerin yeşil ve dijital dönüşüm süreçlerine katılması ve Avrupa Birliği ile ticaret yapan firmaların karbon salınımlarını beyan etmek zorunda olduğu gerçeği de bu süreçte büyük önem taşıyor.”

Ceylan, KOBİ'lere bu süreçte yol gösterici olmanın ve onları bilgilendirmenin JCI Çankaya’nın öncelikli hedeflerinden biri olduğunu vurguladı.

Jci Çankaya Asbaşkanı Ceylan Kobi̇’ler Yeşil Dönüşüme Hazırlanmalı  Görsel 5

KOBİ'ler için Son Tarih 31 Aralık 2025

Ceylan, KOBİ'lerin yeşil dönüşüm süreçlerinde başvuru yapabilmeleri için 2025 yılına kadar zamanlarının olduğunu belirtti ve şunları ekledi:

“Başvuru yapmak isteyen KOBİ'ler için 2025’in sonuna kadar zaman var. Bu süreçte TÜBİTAK, KOSGEB ve Ticaret Bakanlığı gibi kurumlar, firmalara karbon ayak izini düşürme noktasında önemli destekler sağlıyor. Bu süreçte, KOBİ’lerin karbon ayak izi ile ilgili bilgileri öğrenmeleri ve dijitalleşme sürecinde adım atmaları büyük önem taşıyor.”

JCI Çankaya’ya Nasıl Üye Olunur?

JCI Çankaya Üyelik Koşulları Ceylan, JCI Çankaya'da üyelik koşullarının katı olmadığını, gönüllü faaliyetlere katılma ve topluluk değerlerine uygun hareket etme isteğinin yeterli olduğunu belirtti. “JCI’nin kapısı tüm genç liderlere açık. 18-40 yaş aralığındaki herkes JCI Çankaya'ya üye olabilir ve bu büyük ailenin bir parçası olabilir. Bizimle gönüllü faaliyetlerde bulunmak ve hayallerinizi gerçekleştirmek için tek ihtiyacınız olan şey, bizimle birlikte bu yolda yürüme isteği. Dünya üzerinde olumlu bir fark yaratmak amacıyla herkes bu organizasyona katılabilir." diyerek JCI'nin herkes için açık bir platform olduğuna işaret etti.

JCI ve Genç Liderlerin Yolu

Son olarak, JCI’nin ana misyonlarından birinin genç liderlere liderlik becerilerini geliştirebilecekleri ve uygulayabilecekleri araçlar sunmak olduğunu belirten Ceylan, JCI’nin uluslararası ağının gençler için ne kadar büyük bir fırsat sunduğuna dikkat çekti. Organizasyonun, genç girişimciler ve liderlere sunduğu eğitimler ve projelerle onların hem kişisel gelişimlerine hem de toplumsal katkılarına önemli bir platform sağladığını vurguladı.

Dünya'ya Benzeyen Gezegenler Hangileridir? Dünya'ya Benzeyen Gezegenler Hangileridir?

Program boyunca hem kendi kariyerinden hem de JCI Çankaya’nın faaliyetlerinden söz eden Beren İlkim Ceylan, teknoloji ve dijitalleşmenin KOBİ’ler için getirdiği fırsatlara dikkat çekti. Yeşil dönüşüm süreçlerinin önemi ve bu süreçte işletmelere sunulan desteklerin kritik rol oynadığını belirterek, JCI Çankaya'nın bu alandaki çalışmalarını vurguladı.

Beren İlkim Ceylan Kimdir?

Beren İlkim Ceylan, 2013 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun olmuş bir yazılım mühendisi. Mezuniyetinden önce sektöre adım atan Ceylan, şu anda bir oyun firmasında back-end engineer olarak görev alıyor. Bunun yanı sıra, 2019 yılından bu yana JCI bünyesinin bir üyesi olan Ceylan, şu an JCI Çankaya’da As Başkanlık görevini yürütüyor.

Muhabir: Sibel Bay