Çin, Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'na göndereceği yeni taykonot ekibini kamuoyuyla paylaştı.

Xinhua ajansının aktardığına göre, Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA) Başkan Yardımcısı Lin Şiçiang, düzenlediği basın toplantısında "Şıncou-20" görevi kapsamında uzaya çıkacak üç taykonotun isimlerini açıkladı.

Lin, Tiengong’a yapılacak beşinci insanlı yolculukta görev alacak isimlerin Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie olduğunu duyurdu.

Tanıtımın ardından üç taykonot, basın mensuplarının karşısına çıktı. Görev komutanlığını üstlenecek olan 46 yaşındaki Çın Dong, 2016 yılında "Şıncou-11" göreviyle Tiengong-2 laboratuvarında 33 gün kalmış, ardından 2022’de "Şıncou-14" göreviyle uzay istasyonunda altı ay süren bir görevde yer almıştı.

İlk kez uzay görevine çıkacak olan Çın Congrui ve Vang Cie ise bu seferde deneyim kazanacak yeni isimler olarak öne çıkıyor. Çın’ın geçmişte Çin Hava Kuvvetleri’nde pilot olarak görev yaptığı, Vang’ın ise Çin Havacılık ve Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketi’nde mühendislik tecrübesine sahip olduğu belirtildi.

Fırlatma Tarihi “Uzay Günü”ne Denk Getirildi

Üç taykonotu altı ay boyunca uzayda görev yapacakları istasyona taşıyacak "Şıncou-20" uzay aracı, yarın saat 17.17’de Çin’in kuzeybatısında yer alan Ciuçüen Uydu Fırlatma Merkezi’nden havalanacak.

İnsansı Robotlar Üretimi Ele Geçiriyor! İnsansı Robotlar Üretimi Ele Geçiriyor!

Görevde Long March-2F tipi roket kullanılacak. Bu fırlatma, Çin’in her yıl 24 Nisan’da kutladığı “Uzay Günü”ne denk geliyor. Çin’in ilk yapay uydusu olan Donfıng-1, 24 Nisan 1970’te yörüngeye gönderilmiş ve bu tarih, 2016 yılında resmi olarak “Uzay Günü” ilan edilmişti.

Tiengong: Çin’in Kendi Uzay İstasyonu

Amerika Birleşik Devletleri’nin Çin’e yönelik uzay programı iş birliklerine kısıtlama getirmesi ve ISS’e katılımını engellemesi üzerine Pekin yönetimi, kendi uzay istasyonunu hayata geçirme kararı aldı.

Tiengong Uzay İstasyonu, çekirdek modül ve iki laboratuvar modülünden oluşuyor. Ayrıca, gelecekte "Şüntien" isimli bir uzay teleskobunun da istasyona entegre edilmesi planlanıyor. Tesis, Rusya'nın kullanımdan kalkmış Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edildi.

İstasyonun çekirdek modülü "Tienhı (Göksel Uyum)" 29 Nisan 2021’de; ilk laboratuvar modülü "Vıntien (Gökleri Aramak)" 24 Temmuz 2022’de; ikinci modül "Mıngtien (Gökleri Düşlemek)" ise 31 Ekim 2022’de uzaya gönderildi. Bu yapılar bir araya gelerek istasyonun "T" şeklindeki ana yapısını oluşturdu ve platform, artık uygulama ve geliştirme aşamasına geçti.

Tiengong’a personel taşıyan "Şıncou" (Kutsal Gemi) uzay araçları dönüşümlü görev yapan taykonotları ulaştırırken, lojistik destek ise "Tiencou" (Gök Gemisi) kargo mekikleriyle sağlanıyor.

Kaynak: AA