Otizm, erken tanı ve müdahale ile bireylerin yaşam kalitesini artırabilecek bir nörogelişimsel farklılık. Ancak birçok aile, belirtileri fark etmesine rağmen tanı sürecini geciktirebiliyor.

Çocuk Nörolojisi Uzmanı Prof. Dr. Yasemin Topçu, “Otizmin belirtileri çok erken yaşlarda ortaya çıkabiliyor. 2 aylık bir bebekte göz temasının olmaması, karşılıklı gülüşmenin eksikliği otizmin ilk belirtisi olabilir. Bir yaşında anlamlı kelime kullanmaması, iki yaşında cümle kurmaması, ismine yönelmemesi, çocuklar büyüdükçe oyun kurma becerilerindeki eksiklikler ve ayrıca yaşıtlarıyla iletişim kurmada yaşanan zorluklar da otizmin belirtileri arasında yer almaktadır” dedi.

Boran Kuzum, TRT Tabii'nin Projesinden Çıkarıldı Boran Kuzum, TRT Tabii'nin Projesinden Çıkarıldı

Ekran Süresi Tanıyı Zorlaştırıyor

Son yıllarda küçük yaş gruplarında artan ekran kullanımı, otizm belirtilerini maskeleyebiliyor. Prof. Dr. Topçu, bazı çocukların ekran bağımlılığı nedeniyle sosyal etkileşimden uzaklaştığını, bu durum otizmle karıştırılabildiğini söyleyerek aileleri dikkatli olmaya çağırdı.

Alternatif Destekler Önemli

Otizmde kesin bir ilaç tedavisi bulunmasa da bireysel eğitim, dil terapisi ve duyusal bütünleme gibi yaklaşımlar büyük önem taşıyor. “Masaj terapisi ve at biniciliği gibi terapiler de çocukların sosyal becerilerini artırabilir, dil gelişimlerine katkı sağlayabilir” diyen Topçu, çocukların çok yönlü desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Farkındalık Yetmez, Destek Gerekir

Otizm Farkındalık Günü’nün, toplumda bilinç oluşturmak için önemli bir fırsat olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Topçu, otizmli bireylerin gelişimi için sadece farkındalık değil, somut destek adımlarının da atılması gerektiğini söyledi. Erken teşhis ve doğru müdahale ile otizmli bireylerin daha bağımsız bir yaşam sürebileceğini yineledi.

Kaynak: DHA