Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, Parkinson hastalığının sadece titreme ile tanımlanmasının yanıltıcı olduğunu belirtti. Hastalığın genç yaşta da başlayabileceğini vurgulayan Borucu, erken dönemde konulan doğru tanının, hastalığın seyrini değiştirebileceğini söyledi. Erken tedavi, yaşam kalitesini koruyor.

Everest Bu Yıl Yeni Bir Rekora Hazırlanıyor Everest Bu Yıl Yeni Bir Rekora Hazırlanıyor

Parkinson, Sadece Titreme ile Tanınmaz

Dr. Makbule Deniz Borucu, Parkinson hastalığının yalnızca titreme ile ilişkilendirilmesinin yanıltıcı olduğunu söyledi. “Parkinson hastalığı toplumda çoğu zaman yalnızca titreme ile ilişkilendirilse de çok daha ‘sinsi ve sessiz’ başlayabilir” diyerek hastalığın erken evrelerinde görülen diğer belirtilerin de göz ardı edilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Genç Yaşta da Görülebilir ve Geciken Tanı Sorunları

Dr. Borucu, Parkinson hastalığının yalnızca ileri yaşlarda görülmesinin yanlış bir algı olduğunu belirtti. “Parkinson hastalığı yalnızca ileri yaşlarda görülmez. Genç yaşta da başlayabilir ve bu durum çoğu zaman gözden kaçar” diyerek genç yaşta görülen Parkinson’un erken tanı ve tedavi için daha fazla dikkat gerektirdiğini ifade etti.

Erken Tanı ile Hastalığın Seyri Değişebilir

Dr. Borucu, Parkinson hastalığının erken döneminde yapılan doğru tanının hastalığın seyrini değiştirebileceğini vurguladı: “Özellikle erken evrede ortaya çıkan belirtiler hafife alındığında, tanı gecikir ve hastalık ilerler. Oysa doğru zamanda konulan tanı, hastalığın seyrini değiştirebilir”

Tedavi ve Yaşam Tarzı Önemli

Parkinson hastalığının tedavisinin, tanı konulan evreyle doğrudan ilişkili olduğunu belirten Borucu, hastalığın tamamen iyileştirilemeyeceğini ancak erken dönemde başlanan tedavi ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile hastalığın seyrinin yavaşlatılabileceğini söyledi.

“Erken dönemde başlanan tedavi ve yaşam tarzı düzenlemeleri sayesinde hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor ve kişinin yaşam kalitesi korunabiliyor” şeklinde konuştu.

Parkinson’un Sosyal ve Psikolojik Etkileri

Parkinson hastalığının sadece fiziksel etkilerle sınırlı kalmadığını belirten Borucu, hastaların zamanla sosyal çevrelerinden uzaklaşabileceğini ve psikolojik desteğin önemini vurguladı: “Parkinson hastaları zamanla sosyal çevrelerinden uzaklaşabiliyor. Hem psikolojik hem de sosyal destek bu süreçte büyük önem taşıyor. Yakınlarının desteği, tedavinin önemli bir parçasıdır.”

Kaynak: DHA