İkinci Cumhurbaşkanı, asker ve devlet adamı olan İsmet İnönü’nün evi Pembe Köşk, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle ziyarete açıldı.
Yılda sadece iki kez kapılarını açan Pembe Köşk, bu dönemde "Cumhuriyetimizin 101. Yıl Dönümü, İnönü ve Gazetecilik" temalı bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sergide, önemli kitaplar, belgeler ve çeşitli objeler yer almakta. Ziyaretçiler, 1 Aralık'a kadar her gün 10.00 ile 17.00 saatleri arasında köşkü gezebilecek.
İnönü’nün torunu ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan, yaptığı açıklamada, Pembe Köşk’ün cumhuriyet tarihinde kayda değer bir konuma sahip olduğunu ifade etti.
Bilgehan, "Cumhuriyetin kurulmasından bu yana Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere birçok devlet adamı bu köşkü ziyaret etti" diyerek sözlerine devam etti:
"Toplantılar burada yapılmış ve pek çok devrim düşünülüp uygulanmıştır. Bu köşk, yıllar içinde siyasette de etkili bir yer olmuştur. Örneğin, Erdal İnönü burada siyasi faaliyetlerine başlamıştır. Burası, Cumhuriyet tarihine dair önemli bir mekandır."
Bilgehan, İnönü Vakfı'nın uzun yıllardır Pembe Köşk'te düzenlediği sergilerin her yaştan ve farklı görüşlerden pek çok vatandaş tarafından ziyaret edildiğini belirtti. Özellikle annesi Özden Toker’in rehberliğinde yapılan ziyaretlerin ilgi çektiğini aktardı.
Gülsün Bilgehan, şöyle devam etti:
"Sergilerimizin en dikkat çekici bölümü, elbette Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemiyle ilgili olan kısımlar. Atatürk’ün yaşamış olduğu yerler ile ilgili belgeler, mektuplar ve çeşitli eşyaları sergiliyoruz. Özellikle anneannem Mevhibe İnönü’ye ait kıyafetler burada bulunuyor. Bunun yanı sıra İsmet Paşa’nın askeri üniformalarına ve Cumhurbaşkanlığı dönemi kıyafetlerine de yer veriyoruz. İnönü, oldukça renkli bir kişilik. Önceden İnönü’nün kitapları da sergilendi, yaklaşık 8 bin kitabı var ve bunların 4 bine yakını burada yer alıyor. Ayrıca satrançla da ilgilendiği için burada satranç taşlarını da görebiliyoruz."
Bu yılki serginin adı "Cumhuriyetimizin 101. Yıl Dönümü, İnönü ve Gazetecilik" olarak belirlendi. Bilgehan, hem Atatürk hem de İnönü’nün basına verdikleri önemi vurgularken, "İsmet İnönü’nün gazetecilerle olan fotoğraflarını sergiledik. Ayrıca çeşitli dönemlerde gerçekleştirdiği görüşmeler ve basın toplantılarına dair belgeleri de burada görmek mümkün" dedi.
Köşkün içinde, İsmet İnönü’nün madalya ve beratları da sergilendi. Bilgehan, "Cumhuriyeti kuranlar, Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde devleti ayakta tutmak ve çöküşünü önlemek için çabalayan kişilerdir. Dedem İsmet Paşa, Yemen'e gönderilen Osmanlı subaylarından biriydi ve burada isyanı bastırmak için mücadele etti. Onların hayatları, imparatorluğu koruma çabasıyla geçmiştir" şeklinde konuştu.