Pierre Loti, asıl ismi ile Louis Marie Julien Viaud,1850'de Fransa'nın Rochefort şehrinde Protestan bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gözlerini açmıştır.
Loti, genç yaşta Fransız Deniz Kuvvetleri'ne dahil olmuş ve denizcilik eğitimini tamamlamıştır. 1881 yılında yüzbaşı olmuş ve daha sonra albaylık rütbesini almıştır. Orta Doğu ve Uzak Doğu'da görev yapmış, bu bölgelerdeki yabancı kültürleri ve coğrafyayı tanıma fırsatı bulmuştur. Yolculukları esnasında yaşadığı tecrübeler, sonradan kaleme aldığı eserlerinde etkili olmuştur.
Loti'nin ilk romanı olan ‘Aziyade’, Osmanlı Türkiye'sinden kesitler sunmuş ve 1879'da yayımlanmıştır. Aynı dönemde ‘Mariage de Loti’ (Loti'nin Düğünü) ve daha sonra ‘Pêcheur d'Islande’ (İzlanda Balıkçısı) gibi eserleri de yayımlanmıştır. Loti, yazdığı eserlerle edebiyat dünyasında tanınmış ve kabul görmüş bir yazar olmuştur. Fransız Akademisi'ne seçilmiş ve Legion d’Honneur nişanına layık görülmüştür.
Loti'nin Türkiye'ye olan ilgisi ve ziyaretleri mühimdir. İstanbul'a ilk kez 1876 yılında bir Fransız gemisiyle, görevli subay olarak gelmiş ve burada Osmanlı yaşam biçiminden etkilenmiştir. İstanbul'da bulunduğu zamanlarda Eyüpsultan'da yaşamış ve çeşitli eserlerinde İstanbul'un atmosferini yansıtmıştır. Türk kültürüne duyduğu hayranlık ile bilinen Loti, kendisini Türk dostu olarak tanımlamış ve eserlerinde Türkiye'den kesitlere sıklıkla yer vermiştir.
Loti’nin kendisini Türk dostu olarak tanıtmış olmasına karşın kimi düşünürler onun bu ifadesinin samimi olmadığını, aslında Osmanlı'nın zayıf döneminde İstanbul’da yaşayan insanlara acıyarak baktığını ileri sürmektedir.